JCDecaux weigert scheve schaats-affiches met koning Albert

22/10/12 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

Koning Albert staat, samen met de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de Britse kroonprins Charles, op een reclameaffiche voor een datingsite voor buitenechtelijke relaties.

Volgens de Franse krant Le Parisien worden de 300 affiches in Brussel verspreid en blijven ze een week hangen ter promotie van de Canadese datingsite, Ashley Madison. Die is gespecialiseerd in discrete buitenechtelijke relaties en heeft wereldwijd 16 miljoen klanten.

Op de affiches prijkt, naast de foto's van de politieke kopstukken die ooit een scheve schaats reden, de slogan "Quel est leur point commun? ". "Ils auraient dû penser à Ashley Madison" ("Wat hebben zij gemeen? " "Ze hadden aan Ashley Madison moeten denken").

De campagne is er vooralsnog enkel in het Frans en werd in Frankrijk al gelanceerd. Daar prijken François Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande op de affiches, die sinds vandaag te zien zijn in het Parijse straatbeeld.

Choqueren
"Het is ons handelsmerk", zegt communicatieverantwoordelijke Hélène Antier. "We zijn op dezelfde manier te werk gegaan in alle landen waar we aanwezig zijn."

In Frankrijk vond het bedrijf niemand om de affiches te verspreiden, in België in eerste instatie wel. Toch verwacht Ashley Madison dat de reacties in België negatiever zullen zijn dan in andere landen door de institutionele context. "Verschillende mensen hebben ons gewaarschuwd dat de foto van de koning op de affiches de Belgen wel eens zou kunnen choqueren".

Gerechtelijke vervolgingen zijn er nog niet geweest. "De betrokken politici riskeren immers zo nog meer ruchtbaarheid te geven aan de campagne", besluit Antier.

JCDecaux weigert

Ondertussen blijkt dat de politie tot nader order helemaal niet actie hoeft te komen, omdat het reclamepanelenbedrijf JCDecaux weigert om de 300 affiches op te hangen. Dat meldde RTL-TVI in zijn journaal. JCDecaux had nochtans een contract met Ashley Madison maar volgt het voorbeeld van de Franse collega's. (Belga/TE/TV)

Onze partners