IS verbiedt Nike wegens associatie met Arabische 'seks'

24/04/15 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Islamitische Staat (IS) zou kleding en schoenen van het merk Nike verboden hebben in Syrië en Irak. Dat meldt de beweging van burgerjournalisten Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RSS) die mensenrechtenschendingen door IS aan het licht brengt in de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat.

IS verbiedt Nike wegens associatie met Arabische 'seks'

Een man zwaait met een vlag van de Islamitische Staat en viert dat de terreurbeweging de controle over de luchtmachtbasis van de Syrische stad Tabqa heeft verworven. © Reuters

De beweging van burgerjournalisten Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RSS), die mensenrechtenschendingen door Islamitische Staat (IS) in de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat aan het licht brengt, heeft een pamflet gepubliceerd waaruit moet blijken dat de terreurbeweging kleding en schoenen van het merk Nike verbiedt.

Madonna, kruis en Nike

Op het pamflet dat in het Syrische Raqqa verspreid zou zijn, is een lijst van een twintigtal verbannen woorden op kleding te zien, zoals 'hoer', 'kruis' en zelfs 'Madonna'. Daarmee wil de terreurgroep waarschuwen voor het gebruik van bepaalde buitenlandse woorden.

De term Nike zou volgens het RSS verbannen zijn omwille van de gelijkenis met het Arabische woord voor seks, 'neikh'.

Celstraf

In de pamfletten zou IS volgens de burgerjournalisten verkopers van en handelaars in Nike-producten waarschuwen voor celstraffen, boetes of openbare geseling. Zo bericht de International Business Times.

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat IS bepaalde kleding verbiedt. Volgens dezelfde nieuwssite zouden eerder deze maand skinny jeans verbannen zijn. Ook tafelvoetbal en het kijken naar El Clásico - de voetbalmatch tussen FC Barcelona en Real Madrid - zouden niet toegestaan zijn. (WB)

Lees meer over:

Onze partners