Iran dreigt met juridische stappen tegen Google

19/05/12 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Teheran neemt het niet dat het internetbedrijf nalaat om de watermassa tussen Iran en de Arabische Golfstaten op haar online kaarten als de Perzische Golf te benoemen.

Iran dreigt met juridische stappen tegen Google

© Google Maps

"Als Google de fout niet zo snel mogelijk corrigeert, zullen we officieel klacht indienen," zo laat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ramin Mehmanparast weten.

Perzische versus Arabische Golf

De Iraniërs noemen de binnenzee tussen hun land en het Arabische schiereiland al sinds mensenheugenis de Perzische Golf. In de Arabische landen (Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Koeweit en Oman) spreekt men echter liever van de Arabische Golf.

De controverse begon eerder deze maand nadat het Iraanse nieuwsagentschap Irna had bericht dat Google de naam Perzische Golf had verwijderd van de online kaarten. Het nieuws schoot bij de trotse Iraniërs in het verkeerde keelgat. Zowel de overheid als de oppositie veroordeelde de beslissing en op blogs en online fora ventileerden burgers hun woede over de miskenning van de ware origine van de binnenzee.

Google is zich echter van geen kwaad bewust. Volgens de zoekmachine kreeg de watermassa al van in het begin geen naam mee. Hoewel hij ook niet meteen een ander voorbeeld kon aanhalen, zei een woordvoerder aan de BBC dat Google nu eenmaal niet elke plaats op aarde benoemt.

Omstreden

De naam van de watermassa zorgt al jaren voor verhitte discussies in de regio. In 2010 dreigde Iran er al eens mee zijn luchtruim te sluiten voor luchtvaartmaatschappijen die de Arabische Golf vermelden op hun televisieschermen aan boord.

Datzelfde jaar werden overigens ook de Islamitische Solidariteitsspelen geannuleerd omdat Arabische en Iraanse organisatoren het niet eens raakten over de naam die de Golf zou krijgen op medailles. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners