Hoe één plasje 144 miljoen liter drinkwater verpest

18/04/14 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Een Amerikaanse jongen, op stap met zijn vrienden in de natuur, had niet kunnen vermoeden dat zijn daad zulke consequenties zou hebben. Nadat hij plaste in een reservoir, besloot de watermaatschappij het hele meertje (144 miljoen liter water) te laten leeglopen.

Hoe één plasje 144 miljoen liter drinkwater verpest

Mount Tabor reservoir in Portland © Reuters

Tijdens een uitstapje met vrienden in het Mount Tabor park, moest een 19-jarige Amerikaan hoog nodig plassen. Een plasje in een meertje bij Portland kan heus geen kwaad, zal de jongeman gedacht hebben. Helaas wel. Een bewakingscamera van een watermaatschappij filmde hoe de jongen door het hek in het water plaste.

Hoewel er geen risico's aan verbonden zijn (want dieren urineren wel vaker in het water), liet de maatschappij het hele meer toch leeglopen in de nabijgelegen Columbiarivier. "Onze klanten zitten niet te wachten op drinkwater waar iemand heeft in geplast", liet David Shaff van de maatschappij weten aan persagentschap AP.

Douche voor 3 miljoen mensen

Floy Jones, een van de oprichters van Friends of the Reservoirs, noemt het wegpompen van het water "een extreme verspilling." "144 miljoen liter water, daarmee kunnen zo'n 3 miljoen mensen douchen", klinkt het. Maar Shaff verdedigt zich door te stellen dat er in de staat Oregon voldoende regen valt. "Het is hier niet Texas of Oklahoma, waar het ontzettend droog is."

Welke straf de jongen opgelegd krijgt, is nog niet bekend. In 2011 werd het meer al is leeggehaald omdat ook toen een man zijn behoefte in het water had gedaan. De dader kwam er destijds vanaf met een werkstraf. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners