Historisch medaillon gevonden in maag babyhaai

22/02/12 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

In de maag van een babyhaai in Zuid-Maleisië vond een huisvrouw een medaillon. Vermoedelijk dateert het kleinood uit de elfde eeuw.

Historisch medaillon gevonden in maag babyhaai

In de maag van een babyhaai in Zuid-Maleisië is een medaillon gevonden, die waarschijnlijk van de elfde eeuw dateert, zo heeft het dagblad Star gemeld.

In het medaillon is aan de ene kant het profiel van een vrouw gegraveerd, en de andere kant een kruisbeeld met de naam ANTONII. Het werd gevonden door een huisvrouw toen ze de vis kuiste om het dan te koken.

Men denkt dat het medaillon gedragen werd door Portugese soldaten, die Maleisië koloniseerden in 1511, voor goddelijke bescherming. Suseela Menon, 47, bewoonster van Klebang, in Malacca, 120 km ten zuiden van Kuala Lumpur, zegt dat ze de haai, die ze op de markt kocht, aan het kuisen was, toen ze het medaillon in de maag vond.

Een zegen

Ze zegt dat haar man besliste de vis niet te eten want hij geloofde dat het sierraad een religieuze waarde heeft. "Mijn man zegt dat het een zegen is voor de familie om een medaillon te hebben dat van de zeebodem komt", zei ze aan de Star. "We zullen het altijd koesteren".

Een lokale historicus in Malacca zegt dat het profiel wel eens dat van koningin Elizabeth zou kunnen zijn, de vrouw van de Portugese Koning Denis I, die regeerde van 1271 tot 1325. Het medaillon is volgens de Star 7,4 centimeter lang, 6 centimeter breed en weegt ongeveer 10 gram. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners