Gordon Brown begaat verkiezingsflater

28/04/10 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Niet wetend dat zijn microfoon nog aanstaat en het hele land kan meeluisteren, noemt hij een potentiële kiezer "een kwezel".

Gordon Brown begaat verkiezingsflater

© Belga

Op de stem van de gepensioneerde Gillian Duffy hoeft Gordon Brown niet meer te rekenen. Na een gesprek met haar noemde hij haar "een kwezel". Wat de Britse premier niet wist, was dat zijn microfoon nog openstond waardoor het hele land zijn uitlating kon horen.
De tactiek van Brown is eenvoudig: ga naar de kiezer en klets gezellig over de zaken die hem of haar bezighouden. Zo praatte hij een vijftal minuten met de 66-jarige Duffy over de immigranten uit Oost-Europa. Ze wou namelijk weten vanwaar al die vreemdelingen blijven komen.

Brown sloot het moeilijke gesprek af door haar te zeggen dat ze uit een goede familie komt. Maar toen hij terug in de auto stapte, vertelde hij hoe hij echt over de vrouw dacht. De premier was zich er echter niet van bewust dat zijn microfoon nog openstond en dacht dat enkel zijn medewerkers meeluisterden.

In de wagen berispte hij zijn campagnemedewerkers over het gesprek: "Dit was een ramp! Je had die vrouw nooit bij mij mogen laten komen! Wiens idee was dat?" Als niemand een antwoord kan geven, reageert Brown als volgt: "Belachelijk!"

Kwezel

Toen een medewerker hem vroeg wat Duffy allemaal had gezegd, luidde het antwoord: "Alles. Ze is een soort kwezel die beweert dat ze vroeger een trouwe Labour-aanhanger was." Ironisch genoeg had het gesprekje met Brown de vrouw overtuigd om toch weer te stemmen op zijn partij.

Brown zei tijdens een interview op de radio dat het hem speet en dat zich persoonlijk zou verontschuldigen bij de vrouw. Zo gezegd, zo gedaan want ondertussen heeft hij Duffy al opgebeld om zich te excuseren. Maar de vrouw blijft kwaad en is enorm ontgoocheld in de premier.

Lees meer over:

Onze partners