Google brengt Amerikanen in verlegenheid

27/01/14 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

Alle vooroordelen die op het internet ronddwalen over de 50 Amerikaanse staten zijn nu verzameld op één kaart.

Google brengt Amerikanen in verlegenheid

© Amazing maps

De populaire Twitteraccount @Amazing_Maps heeft een nieuwe kaart getweet met de resultaten van de autocomplete-functie van Google op de vraag 'Waarom is (Amerikaanse staat) zo...'

Confronterende suggesties

De autocomplete-functie van Google voorspelt en toont zoektermen gebaseerd op de activiteit van andere gebruikers. Hoe populairder een zoekterm, hoe hoger het komt te staan in de lijst van voorgestelde zoektermen. Een uiterst handige tool, maar tegelijk ook erg confronterend. Althans voor de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika.

Zo worden New York en Californië door Google als 'te duur' bestempeld, terwijl de staat Illinois 'corrupt' wordt genoemd. Louisiana is dan weer 'racistisch' en Nebraska 'saai'. Dankzij zijn invloed als swing state in presidentsverkiezingen krijgt Ohio het opschrift 'belangrijk'. De enige staten die een complimentje krijgen van 's werelds grootste zoekmachine zijn Oregon ('goed') en Massachusetts ('slim').

Het schokkende seksisme van Google

Het is niet de eerste keer dat Google zijn ware aard toont. In 2013 lanceerden de Verenigde Naties een schokkende campagne met waarheidsgetrouwe voorbeelden van Google-suggesties voor de woorden 'women' en 'shouldn't'. 'Women shouldn't have rights', 'women shouldn't vote' en 'women shouldn't work' zijn slechts enkele van de voorbeelden die het algoritme toen effectief tevoorschijn toverde.

Met het initiatief wilde de VN aantonen hoe verontrustend de houding van de wereld is tegenover vrouwen en hoe wijdverspreid het probleem van vrouwenhaat en seksisme is. (TE)

Lees meer over:

Onze partners