Fransman zonder armen en benen verbindt al zwemmend de vijf continenten (video)

18/08/12 om 13:01 - Bijgewerkt om 13:01

De Franse zwemmer Philippe Croizon is van het Amerikaanse eiland Klein Diomedes naar het vier kilometer verderop liggende Russische eiland Groot Diomedes gezwommen. Daarmee werkte hij de laatste etappe af in zijn droom om al zwemmend de vijf continenten te verbinden.

Fransman zonder armen en benen verbindt al zwemmend de vijf continenten (video)

© AFP

De Franse zwemmer Philippe Croizon is van het Amerikaanse eiland Klein Diomedes naar het vier kilometer verderop liggende Russische eiland Groot Diomedes gezwommen. Hij werkte daarmee de laatste etappe af in zijn droom om al zwemmend de vijf continenten te verbinden.

Croizon zag achttien jaar geleden zijn vier ledematen geamputeerd nadat hij geëlektrocuteerd raakte terwijl hij de schotelantenne op zijn dak aan het bijstellen was. Bij de amputatie van zijn laatste ledemaat verloor hij naar eigen zeggen de wil om nog verder te leven.

Doorzettingsvermogen

Een documentaire op tv in het ziekenhuis inspireerde hem uiteindelijk om toch door te zetten. Het programma volgde een vrouw die het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland had overgezwommen. In 2010 deed Croizon haar dat als eerste mens zonder ledematen na.

Begin dit jaar ging de Fransman dan voor een nieuwe uitdaging: al zwemmend de vijf continenten verbinden. In mei zwom hij 20 kilometer tussen Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië, in juni stak hij de Rode Zee over van Egypte naar Jordanië en in juli was de Straat van Gibraltar aan de beurt. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners