Fallussymbool vertroebelt pauselijk bezoek

14/04/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

De burgemeester van het Maltese dorpje Luqa wil absoluut vermijden dat paus Benedictus XVI het "vulgaire" kunstwerk te zien krijgt.

Fallussymbool vertroebelt pauselijk bezoek

© Reuters

De burgemeester van het Maltese dorpje Luqa wil een kunstwerk met fallische allures zo snel mogelijk weg uit het straatbeeld. Liefst voor het bezoek van paus Benedictus XVI dit weekend.

"Vulgair en beschamend", zo omschrijft burgemeester John Schrembi het beeld. Volgens de Britse openbare omroep BBC wil hij koste wat het kost vermijden dat het pauselijke oog het beeld in de smiezen krijgt.

"Dit ding ... is niet de meest gepaste manier om de paus te begroeten, zeker niet in het land dat aanzien wordt als het meest katholieke ter wereld", klaagt Schrembi in de krant Times of Malta.

Sowieso moet de paus bij zijn bezoek de rotonde met het opmerkelijke kunstwerk "Colonna Mediterranea" passeren. De enige oplossing is dus het beeld weghalen. Maar de regering geeft voorlopig geen gevolg aan die wens van de burgemeester.

Moderne interpretatie

Volgens kunstenaar Paul Vella Critien, die het beeld maakte, geeft Schrembi met zijn gejammer alleen maar blijk van onwetendheid en een gebrek aan culturele bagage. Hij zegt dat het kunstwerk geen fallussymbool is maar een moderne interpretatie van de Egyptische obelisken.

Critien is er van overtuigd dat de paus zijn werk wel naar waarde zal schatten. "Hij zal het zien als een kunstwerk want hij is niet jan met de pet", aldus de kunstenaar.

Lees meer over:

Onze partners