Er zit een muis in de groenten

03/06/10 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

In Belgische diepvriesgroenten worden geregeld dode muizen of muizenkoppen gevonden. "Dit is niet te voorkomen", zegt de sector.

Er zit een muis in de groenten

Vorige week werd in een pak met wokgroenten in Finland een muizenkop gevonden. Dat schrijft De Standaard op basis van het Europese voedselagentschap RASFF. Een tijdje geleden dook er ook in een ziekenhuis op Malta een muizenkop op. Telkens bleek de fabrikant van de groenten een Belgisch bedrijf.

Volgens het RASFF zijn er de afgelopen twee jaar al zeker zes meldingen van EU-lidstaten gekomen over dode muizen in Belgische diepvriesgroenten.

Onvermijdelijk

Vegebe, de Belgische beroepsorganisatie voor de groenteverwerking en handel in industriegroenten, bevestigt dat. "Waarschijnlijk zijn er nog meer vondsten", zegt secretaris Romain Cools. "Maar niet alle landen melden die omdat de risico's voor de voedselveiligheid niet zo groot zijn."

De secretaris zegt te begrijpen dat de klant dit niet fijn vindt. "Maar het is technisch niet te voorkomen. En vermits dat stuk ook diepgevroren is, kan het niet bederven", zegt hij in de kranten.

Volgens de sector is het Belgische voedselagentschap FAVV op de hoogte. Maar woordvoerder Geert Depoorter nuanceerde dat. "Die bedrijven moeten controlesystemen installeren om te vermijden dat dit gebeurt."

Lees meer over:

Onze partners