Elfjarige is jongste wereldkampioen hoofdrekenen

08/06/10 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Een 11-jarig Indiaas meisje is zondag in het Duitse Magdeburg tot wereldkampioen hoofdrekenen gekroond. Ze versloeg 37 tegenstanders uit 16 verschillende landen en is daarmee de jongste deelnemer ooit die de titel wint.

Hoeveel is 12.364.953 maal 24.637.443? De 11-jarige Priyanshi Somani rekent het uit in een handomdraai én zonder rekenmachine. Terwijl de meeste mensen bij de minste berekening een rekenmachine bij de hand nemen, losten de deelnemers van de vierde editie van het wereldkampioenschap hoofdrekenen in Magdeburg dergelijke sommen in amper een paar seconden op.

Somani, de jongste van alle deelnemers, won het kampioenschap. De Spanjaard Marc Jornet Sanz werd tweede en de Spaanse titelverdediger Alberto Coto strandde op de derde plaats.

Terwijl er zondag geen toeschouwers toegelaten werden, mocht het publiek de deelnemers maandag zelf op de rooster leggen. Een deelnemer uit Peru berekende de uitkomst van een som van ellenlange cijfers nog voor een toeschouwer dezelfde som in de rekenmachine had kunnen ingeven.

"Geen waardige tegenstander" De oprichter van het wereldkampioenschap hoofdrekenen en professor aan de Universiteit van Leipzig, Ralf Laue, meent dat de rekenmachine "geen waardige tegenstander" is voor de deelnemers.

Naast het pure hoofdrekenen, was er ook een competitie voor 'kalenderrekenen'. De Duitser Robin Wersig kon in amper een minuut tijd bij 47 data de juiste weekdag zetten en kroonde zich hiermee tot wereldkampioen in deze categorie.


Onze partners