Eilandenstaat Samoa slaat 30 december over

26/12/11 om 19:15 - Bijgewerkt om 19:15

De eilandenstaat Samoa, gelegen in de Stille Oceaan, heeft beslist 30 december 2011 over te slaan.

Eilandenstaat Samoa slaat 30 december over

© Reuters

De eilandenstaat Samoa, gelegen in de Stille Oceaan, heeft beslist 30 december 2011 over te slaan. De eilandengroep wil namelijk voortaan dezelfde datum aanhouden als de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland.

Dat betekent dat Samoa van de oostkant van de 'datumgrens' naar de westkant van die grens verhuist. De beslissing heeft een aantal gevolgen: zo zal Samoa het eerste land zijn dat officieel Nieuwjaar kan vieren en wordt het dorp Palagi Beach op Amerikaans Samoa - dat niet meegaat in de maatregel - voortaan de laatste plaats op aarde die de zon ziet ondergaan.

Werknemers die denken dat ze nu een dag loon aan hun neus zien voorbijgaan, hoeven niet te vrezen: zij worden doorbetaald alsof ze gewerkt hebben op 30 december. Eerder werd ook al beslist dat het verkeer links van de weg moet rijden in plaats van rechts. Zo kunnen auto's goedkoper uit Australië worden overgenomen.

In 1892 maakte Samoa overigens de omgekeerde beweging: toen liet koning Malietoa Laupepa zich door de Amerikanen overhalen om Samoa in dezelfde datumzone te positioneren als de VS. Dat zou de handel tussen Samoa en de Verenigde Staten vereenvoudigen. Op Samoa duurde 4 juli toen niet 24 maar 48 uur.

Samoa, met bijna 200.000 inwoners, werd in 1722 ontdekt door de Nederlandse notaris Jacob Roggeveen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners