Disney ontslaat antisemitische Donald Duck

13/02/14 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:46

De Egyptische stem achter Disney's Arabische Donald Duck werd ontslagen nadat hij een anti-Israëlische tweet de wereld instuurde.

Disney ontslaat antisemitische Donald Duck

© Reuters

Wael Mansour, de Egyptenaar die Donald Duck dubde voor Disney in de Arabische wereld, werd aan de deur gezet nadat hij op Twitter opriep tot de vernietiging van Israël.

De ophefmakende tweet maakte de stemartiest uit Caïro onmiddellijk beroemd. Sociale media brachten die roem in een stroomversnelling. Mansours bericht werd 1.700 keer geretweet.

Mansour verstuurde zijn tweet al in augustus 2013. De Egyptenaar schreef dat hij het "zionisme haat" en dat die haat telkens weer opkomt "met elk kind dat wordt vermoord of elk stuk grond dat wordt ingenomen".

Succes

Het was de populariteit van de tweet en zijn beschrijving op het sociale netwerk als 'de stem van Donald Duck in het Midden-Oosten', die leidden tot zijn ontslag bij Disney. Abigail Disney, de nicht van Walt Disney, reageerde op Twitter dat ze het bericht "afstotelijk" vond.

Mansour verkondigde zijn ontslag op de sociaalnetwerksite en had er maar één ding over te zeggen: "trots". Een dag later had hij 5.000 volgers. Nog enkele dagen later heeft hij de kaap van 30.000 volgers overschreden.

35 jaar na het vredesakkoord met Israël leeft in Egypte nog steeds een erg 'anti-Israëlisch' gevoel. Het succes van de tweet toont aan dat het antisemitisme in vele hoeken van het Midden-Oosten nog niet is uitgedoofd. In september 2011 viel een aantal relschoppers de Israëlische ambassade in Caïro aan.

Lees meer over:

Onze partners