Dictators en hun merkwaardige eetgewoonten

05/12/14 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:14

Adolf Hitler had last van winderigheid, Nicolae Ceausescu gaf de voorkeur aan groentesapjes -het liefst met een rietje - en Kim Il-Sung liet elk rijstkorreltje controleren. Schrijfsters Victoria Clark en Melissa Scott onderzochten het voedselpatroon van dictators uit de twintigste eeuw en kwamen tot enkele merkwaardige conclusies.

Dictators en hun merkwaardige eetgewoonten

© Reuters

'Je bent wat je eet', volgens auteurs Victoria Clark en Melissa Scott, zit er een grond van waarheid in deze uitspraak. In hun boek Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants namen ze het eetpatroon van enkele dictators uit de twintigste eeuw onder de loep, schrijft BBC. Volgens Clark en Scott kan voedsel iemands stemming sterk beïnvloeden en daarmee samenhangend de beslissingen die iemand neemt. Enkele opmerkelijke voorkeuren van wereldleiders:

De grote hoeveelheid stress die het leiderschap met zich meebracht, zorgde ervoor dat enkele leiders voedsel moeilijk verteerden. Onder meer Adolf Hitler had last van winderigheid. Dat zou kunnen verklaren waarom hij vegetariër werd. De Duitse dictator zou bovendien een panische angst gehad hebben voor vergiftiging. Daarom moest een team van vrouwen dagelijks zijn eten voorproeven. Al is dit historisch niet helemaal te verifiëren.

Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu © Reuters

Volgens Clark en Scott was de Roemeen Nicolae Ceausescu een moeilijke eter. Hij nam altijd zijn eigen voedsel mee wanneer hij door buitenlandse leiders werd uitgenodigd. Maar dat werd niet steeds gewaardeerd. President Josip Tito van buurland Joegoslavië zou geschokt geweest zijn omdat Ceausescu enkel groentesap wilde drinken mét een rietje. Tito genoot dan weer van warm varkenswet, maar alcohol kon hij minder goed verdragen. Tijdens drankspelletjes gaf hij naar verluidt 'stiekem' over in zijn mouw.

Mao Zedong was een rasechte carnivoor, en niet verlegen om een bruuske uitspraak: 'Ik eet veel, dus ik schijt ook veel.'

De Russische leider Jozef Stalin was berucht omwille van zijn stalen maag. Hij gaf de voorkeur aan klassieke Georgische maaltijden en moedigde zijn gasten om deel te nemen aan allerlei spelletjes rond etenstijd, waarbij hij niet graag verloor.

Kim Il-sung, de vorige leider van Noord-Korea, had een team van voedselexperts ter beschikking die de rijstkorrels naarstig controleerden vooraleer ze op het bord van Il-sung terechtkwamen. Enkel de 'juiste' korrels zouden hem een lang leven beloven.(AVE)

Lees meer over:

Onze partners