Deze 5 gespreksonderwerpen zorgen volgens de wetenschap voor een geslaagde date

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Nog maar denken aan een eerste date kan al een ongemakkelijk gevoel teweegbrengen. Want waarover moeten we praten met iemand die we pas kennen zonder helemaal de mist in te gaan? Geen vrees, de wetenschap heeft antwoorden klaar.

Een eerste date betekent voor velen klamme handen, bonzend hart en ongemakkelijke stiltes. Over dat laatste hoeft u zich in elk geval geen zorgen meer te maken: ook hier heeft de wetenschap een antwoord klaar. Vijf dingen waar u het tijdens een eerste date zeker over moet hebben, volgens studies geciteerd op Time.com. Of hoe uw volgende afspraakje een schot in de roos wordt.

1. Reizen bespreken, geen films

Gesprekken over reizen gaan vaak over leuke vakanties en droombestemmingen. Dat geeft ons een goed gevoel waardoor we elkaar als aantrekkelijker gaan beschouwen. Een onderzoek van psycholoog Richard Wiseman staafde dat idee toen bleek dat van de koppels die over films praatten, minder dan 9 procent zin had in een tweede date. Dubbel zo veel koppels, die over reizen hadden gepraat, wilden de gesprekspartner graag nog eens zien.

2. Over de smaak van bier

Wie meer uit zijn of haar date wil halen, moet misschien toch eens nagaan of de partner houdt van de smaak van bier. De datingsite OkCupid ontdekte dat die ene vraag het beste kon voorspellen of mannen of vrouwen seks zouden hebben bij de eerste date.

Ongeacht gender of seksuele oriëntatie, volgens het onderzoek is het 60 procent waarschijnlijker dat iemand die van bier houdt het bed in zal duiken met iemand die hij of zij pas ontmoet heeft.

3. Geheimen delen

Emotionele en persoonlijke informatie delen tijdens de eerste date zorgt voor een sterkere verbondenheid.

Psycholoog Arthur Aron van de State University van New York wilde mensen die elkaar nooit eerder ontmoet hadden, dichter bij elkaar brengen. In zijn onderzoek versnelde hij het kennismakingsproces met behulp van 36 vragen over persoonlijke onderwerpen. Na nog geen uurtje was bij zowat 30 procent van de proefpersonen de intensiteit van de band met de gesprekspartner al veel groter dan bij die persoons beste vriendschap. Met andere woorden: de directe connecties waren krachtiger dan de vriendschapsrelaties op lange termijn.

4. Controversieel boven saai kiezen

Mensen verplichten om te praten over interessante maar controversiële onderwerpen, leidde tot aangenamere conversaties tijdens de eerste date.

Als mensen vrij mogen kiezen waarover ze praten, grijpen ze sneller terug naar een eenvoudig onderwerp, waar uiteindelijk niemand echt plezier aan beleeft of voordeel uithaalt.

Bij de studie geciteerd door Time.com werd het aantal mogelijke discussies bij onlinedates dan ook beperkt tot specifieke persoonlijke vragen, zoals: ‘hoeveel partners heeft u gehad? Heeft u ooit iemands hart gebroken? Hoe denkt u over abortus? Heeft u soa’s?

In plaats van over voetbal of favoriete desserts te babbelen, deelden de gesprekpartners hun grootste angsten of vertelden ze over hoe ze hun maagdelijkheid waren kwijtgeraakt. Wat bleek? Iedereen was meer tevreden over dat soort interactie.

5. De manier waarop u praat is soms even belangrijk als de inhoud

Het is belangrijk om niet te dominant in het gesprek te zijn, maar ook niet te afwezig. Om die extremen te vermijden kan u gewoon reageren op een opmerking of vraag van de partner om dan de bal – met oprechte interesse – terug te kaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content