De 10 meest opmerkelijke gevolgen van de aswolk

© Belga

Van het perfecte weerpraatje tot overvolle lijkenhuisjes. Een overzicht van de meest opmerkelijke gevolgen van de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull.

Van het perfecte weerpraatje tot overvolle lijkenhuisjes. Een overzicht van de meest opmerkelijke gevolgen van de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull.

1. Het perfecte weerpraatje voor Sabine en Frank
Een hemel zonder vliegtuigen zorgt voor glasheldere weerradarbeelden, zegt het KMI. Met een weerradar is het mogelijk om neerslagzones op te sporen en hun intensiteit in te schatten. Hiervoor zendt het toestel een elektromagnetische puls uit en luistert het naar het signaal dat de regendruppels reflecteren. De aanwezigheid van vliegtuigen in de atmosfeer kan de metingen verstoren. Nu dus niet.

2. Wachten op een hart

Door de sluiting van grote delen van het Europese luchtruim is het vervoer van een hart, een lever of andere donororganen een hele uitdaging geworden. Het transport is nu enkel nog mogelijk met blauw zwaailicht over de weg. Bij een uitzonderlijke situatie als deze wijkt ook de normale procedure in verband met de wachtlijsten af. Als er geen tijd meer is om een orgaan ver weg te bezorgen, krijgen patiënten in de meer nabije omgeving voorrang.

3. Natuur doet profijt

Vulkanisch as bevat mineralen en sporenelementen zoals ijzer, mangaan en koper. Samen vormen die de essentiële en onmisbare bouwstenen voor het leven op aarde.

Vulkaanuitbarstingen zorgen er dus voor dat een enorme hoeveelheid van deze stoffen ineens vrijkomt voor mens en dier. Al kan vulkanisch as bij het neerdwarrelen ook voor ademhalingsklachten zorgen bij mensen met longaandoeningen.

De aswolk bevat bovendien nutriënten die ook als meststof kunnen dienen voor de gewassen. Vooral zwavel is goed voor de landbouwsector want sommige gewassen hebben door de strengere eisen omtrent industriële uitstoot een zwaveltekort. Als de as van de vulkaan neerkomt, zullen de gewassen vel beter groeien. Een teveel van het goedje is dan weer niet goed, want een te dikke laag verstikt de bodem.

4. Lijken krijgen voorrang

Het lijkenhuisje van de luchthaven van Schiphol dreigt door het vliegverbod overvol te geraken. Wanneer het luchtverkeer hervat kan worden, krijgen de stoffelijke overschotten in het mortuarium absolute prioriteit. Daarover heeft het mortuarium afspraken gemaakt met de luchtvaartmaatschappijen. Sowieso krijgen lijken steeds voorrang bij de transporten maar nu wordt het wel heel dringend.

5. Bloedrode hemel

Inwoners van de Europese landen kunnen dankzij de aswolk genieten van wondermooie zonsopgangen en -ondergangen. De fijne stofdeeltjes zorgen ervoor dat het licht anders wordt weerkaatst, waardoor er een rode gloed ontstaat. Het resultaat is een adembenemende bloedrode hemel.

6. Europa schuift weg van Amerika

Mocht Christopher Columbus zijn ontdekkingsreis naar Amerika vandaag opnieuw doen, dan zou hij twaalf meter verder moeten varen dan in 1492. Ook hier is de vulkaanuitbarsting de reden. IJsland ligt namelijk op het scheidingsgebied van de Amerikaanse en de Eurazische tektonische plaat in de Atlantische Oceaan. Bij elke lava-uitbarsting schuiven de twee platen iets verder uit elkaar. Jaarlijks gaat het om enkele centimeters.

7. De grote pechvogel: IJslandse vulkanoloog zit vast… in Parijs

Van de honderdduizenden passagiers die vastzitten in de Franse hoofdstad Parijs, moet Freysteinn Sigmundsson wel het meest gefrustreerd zijn. De IJslander is namelijk vulkanoloog en kan na achttien jaar grondige studies de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajokull niet ter plaatse meemaken. Daarom zit de ontgoochelde 43-jarige expert elke dag voor zijn computerscherm gekluisterd om de gegevens en de satellietfoto’s van de uitbarsting op de voet te kunnen volgen. Sigmundsson had voorspeld dat deze vulkaan zou uitbarsten maar hij wist niet dat het zo snel ging gebeuren. Volgens hem kan de uitbarsting nog weken tot zelfs maanden duren.

8. De grote pechvogel (2): John Cleese moet weer betalen
Nadat hij in het Noorse Oslo met zijn show “Paying my ex-wife, year two” had opgetreden, moest de Britse komiek John Cleese absoluut in Brussel zijn. Met zijn shows wil Cleese namelijk dringend geld terugverdienen na de dure scheiding van zijn derde vrouw. Trein en boot waren volzet, dus nam Cleese de taxi. Hij huurde drie taxichauffeurs in die afwisselend het stuur overnamen. De komiek telde 3.800 euro neer voor de 1.500 kilometer lange taxirit.

9. Lekker slapen

Wie in de onmiddellijke omgeving van de luchthaven van Zaventem woont, heeft de voorbije vijf dagen rustig kunnen slapen zonder het geluid van opstijgende vliegtuigen en toestellen die landen. Maar verder is de positieve impact van het vliegverbod boven Europa op het milieu verwaarloosbaar. Na één week bedraagt de vermindering van de CO2-uitstoot slechts twee procent. De luchtvaart in Europa is naar schatting goed voor vijf à twaalf procent van de CO2-emissies op Europese schaal op jaarbasis.

10. “Straf van God”

Wie de gevolgen van de vulkaanuitbarsting nu al rampzalig vindt, verandert maar best zijn levensstijl. Volgens de christelijke beweging Nederland Pro Deo is de chaos in het luchtverkeer door de aswolk, een “rode kaart van God”. De vereniging waarschuwt dat als we doorgaan met het leven zoals we de laatste jaren gewend zijn, deze uitbarsting nog rampzaligere gevolgen zal hebben voor de Europese volkeren. U bent gewaarschuwd!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content