Danseressen Crazy Horse leggen werk neer

17/05/12 om 07:32 - Bijgewerkt om 07:32

De danseressen van het bekende Parijse cabaret Crazy Horse hebben het werk neergelegd. De dames willen meer loon en een betere erkenning van hun werk op de bühne.

Danseressen Crazy Horse leggen werk neer

© Reuters

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de danseressen van Crazy Horse staken. Door deze "onuitgegeven situatie" moest de directie noodgedwongen de voorstellingen van dinsdag en woensdag annuleren.

Respect

"Al jaren vragen we de directie wat meer respect voor ons werk. Ons loon houdt geenszins rekening met onze werklast en met het feit dat we naakt optreden", aldus de vakbondsafgevaardigde van de danseressen, Suzanne Durand, alias "Liv mee not". Een danseres van de bekende tempel van de "nu chic" werkt vijf tot zes dagen per week en verdient minder dan 2.000 euro netto per maand, "het laagste loon uit de stiel in Parijs", klagen ze.

"De directie houdt ervan ons in reportages voor te stellen als juwelen die met de grootste zorg worden uitgekozen", vult de 22-jarige Zonnie Rogenne, die al drie jaar in het cabaret danst, aan. "Wij zouden willen dat de lonen overeenstemmen met die reputatie".

Peep show

Hoewel er geen artikel in de arbeidscode een hoger loon voorziet in verband met naaktwerk, willen de "crazy girls" niet worden beschouwd als "vulgaire danseressen". "Elke avond naakt aan de slag gaan is niet vanzelfsprekend vanuit moreel en fysiek oogpunt.

Tegen dat tarief worden betaald, komt neer op vulgariteit. Welk verschil maken jullie dan tussen een danseres bij Crazy Horse en iemand die in een peep show werkt?", vraagt de 24-jarige vakbondsvrouw zich af.

Crazy Horse werd in 1951 opgericht door Alain Bernardin. De zaak werd in 2005 overgenomen door Belgische investeerders, Philippe Lhomme en Yannick Kalantarian. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners