Condoom met "tanden" lokt mannen in de val

21/06/10 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Het getande condoom voor vrouwen moet potentiële verkrachters in Zuid-Afrika afschrikken

Een vrouwelijke dokter in Zuid-Afrika heeft de Rape-aXe op de markt gebracht. Dat is een vrouwelijk condoom met tanden dat mogelijke verkrachters moet afschrikken.

De vrouw brengt het condoom in zoals een tampon. Aan de binnenkant van het voorbehoedsmiddel bevinden zich enkele rijen scherpe tanden die zich bij penetratie vasthaken aan de penis van de man, die enkel uit zijn lijden kan worden verlost door een dokter.

"Het doet pijn en de dader kan niet plassen of wandelen wanneer hij het condoom om heeft", zegt dokter Sonnet Ehlers, de vrouw die het anti-verkrachtingscondoom uitvond. "Als de man het condoom probeert te verwijderen, zal dat zich nog harder vasthaken aan de penis."

Ehlers wil zo'n 30.000 getande condooms gratis uitdelen in de verschillende Zuid-Afrikaanse steden waar momenteel de Wereldbeker voetbal plaatsvindt. Daarna zullen de condooms verkrijgbaar zijn voor 2 dollar per stuk.

Ehlers verkocht haar huis en auto om dit project te kunnen realiseren. Ze consulteerde gynaecologen en psychologen en ging in de gevangenis met veroordeelde verkrachters praten om te achterhalen of het bestaan van een dergelijk condoom hen op andere gedachten zou hebben gebracht.

Middeleeuwse praktijken

Critici beschuldigen Ehlers ervan middeleeuwse praktijken te gebruiken om geweld op vrouwen te bestrijden. Het vrouwelijke condoom is geen lange termijnoplossing en het maakt vrouwen kwetsbaar voor nog meer geweld door mannen die in de val zijn getrapt. Bovenden worden vrouwen voortdurend herinnerd aan hun kwetsbaarheid en geeft het hen een vals gevoel van bescherming, aldus de tegenstanders.

"Ja, mijn oplossing mag dan wel middeleeuws zijn, maar het bestrijdt een middeleeuwse daad die al decennia bestaat", verdedigt Ehlers haar uitvinding. "Er moet iets gebeuren... en dit zal sommige mannen wel twee keer doen nadenken vooraleer ze een vrouw aanvallen."

Zuid-Afrika heeft een van de hoogste verkrachtingspercentages in de wereld. Uit een rapport uit 2009 blijkt dat 28 procent van de ondervraagde mannen al een vrouw of meisje hadden verkracht. In de meest Afrikaanse landen worden daders amper vervolgd en krijgen slachtoffers niet onmiddellijk toegang tot de nodige medische zorg.

Vrouwen zijn genoodzaakt om drastische maatregelen te nemen om verkrachtingen te voorkomen", zegt Ehlers. "Sommigen stoppen zelfs in spons gewikkelde scheermesjes in hun vagina."

Lees meer over:

Onze partners