Chinese Muur hangt met rijst aan elkaar

01/06/10 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

De stevigheid van de Chinese Muur is te danken aan plakkerige rijst vermengd met kalk. Tot die conclusie kwamen Chinese wetenschappers.

Chinese Muur hangt met rijst aan elkaar

© Reuters

Dr Bingjian Zhang van de Zhejiang Universiteit onderzocht hoe het kwam dat het cement waarmee de Chinese Muur gebouwd is na 1500 jaar nog altijd standhoudt. Nu blijkt het antwoord uit de Chinese keuken te komen: plakkerige rijst.

De bouwers van de Chinese Muur zouden volgens het onderzoek kalk met een soepje van plakkerige rijst gebruikt hebben als 'supersterk cement'. Het was waarschijnlijk de eerste keer ooit dat er een cement gebruikt werd dat zowel organisch als niet-organisch materiaal bevatte.

Amylopectine

Uit het onderzoek blijkt dat rijst amylopectine bevat, een soort zetmeel. Dat zorgt voor de stevigheid van het cement. Het tot dan toe gebruikte cement op basis van enkel kalk was niet zo stevig en was ook niet goed tegen water bestand. Het nieuwe cement daarentegen, was zo sterk dat zelfs onkruid geen enkele kans kreeg.

Aardbevingen en andere natuurrampen doorstond het cement eveneens met verve. Dé technologische uitvinding van de 14de eeuw zou volgens de onderzoekers ook dienst gedaan hebben tijdens de Ming Dinasty (1368-1644) voor allerhande graftombes en muren

Lees meer over:

Onze partners