Cadeautje van Saddam: video van Syrische gruweldaden

09/03/11 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld kreeg in 1983 van wijlen Saddam Hoessein een bizarre video.

Cadeautje van Saddam: video van Syrische gruweldaden

Rumsfeld kreeg de video als afscheidscadeau van de voormalige Iraakse president na een missie in het Midden-Oosten onder de Reagan-regering.

Op de beelden zijn Syrische soldaten te zien die tijdens een militaire parade slangen onthoofden met hun tanden en hondenpuppy's doodsteken. (Zie onder) Onder de toeschouwers bevindt zich de Syrische president Hafez al-Assad.

"Geschenken zijn soms verrassend, maar dit geschenk schokte mij", verklaarde Rumsfeld op zijn website. "Saddam Hoessein gaf me de tape van drie minuten om de vermeende gruweldaden van de Syriërs te laten zien."

Memoires
Rumsfeld, een van de architecten van de invasie in Irak die Saddam Hoessein ten val bracht, zit momenteel in volle promotieperiode voor zijn boek "Known and Unknown". De memoires beschrijven zijn lange carrière onder de verschillende Republikeinse regeringen, van Nixon tot Bush II. In 2006 nam Rumsfeld ontslag uit de regering-Bush.

Onze partners