Britten spuwen éénogige olympische mascotte uit

20/05/10 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Nee, het zijn niet de nieuwe Teletubbies, maar wel de mascottes voor de Olympische Spelen die in 2012 in Londen worden georganiseerd.

Britten spuwen éénogige olympische mascotte uit

© Reuters

De organisatoren van de Olympische Spelen 2012 in Londen hebben hun olympische mascottes op de wereld losgelaten. Maar de éénogige ruimtewezens, Wenlock and Mandeville, kunnen op maar weinig sympathie rekenen bij de Britten.

Nochtans staan de twee magische figuren symbool voor het rijke Britse olympische erfgoed. Wenlock is namelijk genoemd naar Much Wenlock, het Engelse dorpje waar baron Pierre de Coubertin in 1890 zijn idee voor de moderne Olympische Spelen kreeg. Mandeville verwijst dan weer naar Stoke Mandeville, waar net na de Tweede Wereldoorlog in een lokaal hospitaal de paralympische beweging het levenslicht zag.

Hoewel ze er allesbehalve schattig uitzien, zijn de organisatoren ervan overtuigd dat de mascottes de Britse kinderen zullen vertederen en de nodige ponden in het laatje zullen brengen, namelijk 15 miljoen pond. De totale opbrengst van de merchandising voor de Olympische Spelen wordt geschat op zo'n 70 miljoen pond.

Maar bij de volwassen Britten overheerst eerder een gevoel van schaamte. "Waarom kunnen we niet uitpakken met een mascotte waar we trots op kunnen zijn in plaats van deze vreselijke gecomputeriseerde Smurfen voor de iPhone-generatie? Als de Spelen zouden worden beoordeeld op hun design, dan zijn we nu al grandioos gebuisd", zegt designjournalist Stephen Bayley, die de mening van veel Britten verwoordt.

Geen lach

Wenlock en Mandeville hebben allebei één groot oog dat symbool staat voor de webcam en de iPhone. Wellicht worden de figuurtjes binnenkort ook als camera's of camcorders verkocht. Opvallend is wel dat de wezentjes geen mond hebben en dus niet kunnen spreken of lachen. Het kleine oranje licht op het voorhoofd, tenslotte, is een knipoog naar de beroemde Londense taxi's.

Mocht het een troost zijn voor de Britten: Wenlock and Mandeville haalden het van de geanimeerde theepot, de Big Ben met armen en benen en de Trafalgar Square-duif...

Lees meer over:

Onze partners