Braziliaanse gevangenen verkorten straf met groene stroom

01/07/12 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

Brazilië heeft een opvallend proefproject rond hernieuwbare energie opgezet: gevangenen kunnen er stroom genereren op de fiets, en zo hun straf verkorten.

Braziliaanse gevangenen verkorten straf met groene stroom

© ThinkStock

Volgens de Braziliaanse krant Jornal Nacional is het proefproject in de Santa Rita do Sapucaí gevangenis een idee van een lokale rechter. Gevangenen kunnen iets goedmaken met de samenleving door groene stroom te genereren. Voor elke zestien uur trappen op de fiets krijgen ze een dag strafverkorting.

De stroom wordt opgeslagen in batterijen, die vervolgens gebruikt worden de straatverlichting in het centrum van de stad van stroom te voorzien en de veiligheid te verhogen. Maar dat is niet het enige voordeel. Het project houdt de gevangenen ook actief en geeft ze de kans om bij te dragen aan het algemeen welzijn.

De gevangenen zelf zijn enthousiast, al is het maar omdat het hun lijn ten goede komt. "Ik was een beetje dik", zegt een van hen in de Jornal Nacional. "Nu ben ik al ongeveer 4 kilo kwijt". Door het succes van het project is de gevangenis van plan om nog meer fietsen te installeren. Bovenop de twee huidige fietsen komen er binnenkort acht bij. (IPS)

Onze partners