Bizarre feestgewoontes tijdens oudjaar

30/12/11 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:42

De overgang van oud naar nieuw wordt overal ter wereld duchtig gevierd, maar sommige landen houden er wel erg vreemde feestgewoonten op na.

Bizarre feestgewoontes tijdens oudjaar

© Reuters

Zo is het in een bepaalde wijk in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg geen feest geweest als er geen meubels of huishoudtoestellen door de ramen naar buiten worden gekeild. Op die manier willen de bewoners schoon schip maken alvorens het nieuwe jaar in te zetten. De traditie is niet zonder gevaar, want in het verleden raakten er al meerdere mensen gewond, doordat ze niet tijdig konden wegspringen voor rondvliegende objecten.

Nog een verontrustende feesttrend vinden we terug in Colombia, waar enthousiast in de lucht wordt geschoten met echte kogels. Dat gaat vaak ook gepaard met het afschieten van vuurwerk. De afgelopen tien jaar kwamen daarbij al meer dan 700 mensen om het leven en raakten 2.000 anderen gewond.

Op de Filippijnen, waar er doorgaans ook lustig op los wordt geknald, denken de autoriteiten een oplossing te hebben. Eerder dan zelf vuurwerk en voetzoekers de lucht in te schieten raden ze feestvierders aan mp3-bestanden van knalgeluiden te downloaden en die massaal af te spelen tijdens de festiviteiten. De geluidsbestanden kunnen gedownload worden op de website van het Filipijnse ministerie van Gezondheid.

Onschuldiger gaat het er aan toe in Japan, waar de bevolking eensgezind de bezem ter hand neemt en kantoren en huizen een grondige beurt krijgen om schoon en netjes aan het nieuwe jaar te beginnen. Bedoeling is de kwade krachten van het afgelopen jaar uit zelfs de kleinste hoekjes en kieren te verwijderen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners