Binnenkort in uw Van Dale: tappen

23/08/10 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Dankzij de iPad heeft een nieuw woord zijn weg gevonden naar ons taalgebruik: tappen.

Binnenkort in uw Van Dale: tappen

© Epa

We geven het toe, beste lezer. Ook wij houden de concurrentie scherp in de gaten. In deze periode lanceren mediabedrijven hun iPad-applicatie die de early adaptors onder hun lezers in staat moet stellen om hun favoriete krant of weekblad op het nieuwste Apple-speeltje te lezen.

Die van Knack staat al een tijdje op be.zinio.com, en ook onze vrienden van De Standaard lanceerden de hunne. Op hun site staat sinds kort een overzichtelijke handleiding. Daarin wordt een nieuw woord gebruikt dat geheid zijn weg zal vinden naar uw en mijn taalgebruik: tappen.

Wie vertrouwd is met de iPad (of de iPhone of de iTouch) weet dat het apparaat werkt door met je vingertop op het scherp te tikken. Door de touchscreentechnologie kun je zo snel en gemakkelijk navigeren. Dat tikken heet in het Engels uiteraard gewoon 'to tap'. Vandaar dringt het ook in ons taalgebied door. In computerpublicaties dook het eerder dit jaar al een paar keer op, telkens in de context van het iPad-gebruik. De Standaard is het eerste massamedium dat de term gebruikt.

Tappen of tikken?

Waarom 'tappen' en niet 'tikken'? Dat is voer voor taalkundigen, maar wellicht heeft het te maken met het feit dat tikken vaak als synoniem voor 'typen' wordt gebruikt. En wie 'tapt' op een iPad, die 'typt' niet (hij vormt geen woorden op een toetsenbord). Hij raakt gewoon kortstondig het scherm aan. Er was dus behoefte aan een ander woord. Dat het woord 'tappen' in het Nederlands ook 'aftappen' betekent (bier tappen...) is niet zo erg: omdat 'tappen' op een iPad en 'tappen' in een café niets met elkaar te maken hebben, is de kans klein dat er begripsverwarring ontstaat.

Het blijft wachten tot 31 december, maar wedden dat 'tappen' in deze nieuwe betekenis in De nieuwe woorden 2010 van Van Dale zal prijken? Of het ook écht het woordenboek haalt, zal afhangen van het succes van de iPad op langere termijn.

Karl van den Broeck

Lees meer over:

Onze partners