Bergen wit verven tegen de opwarming van de aarde

29/06/10 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

In Peru hebben ze een wel heel speciale manier gevonden om een gletsjer, die bijna helemaal gesmolten is, terug te halen. De top van de berg, waarop de gletsjer lag, zal helemaal wit geschilderd worden. Hierdoor zou er een koud microklimaat moeten ontstaan.

Bergen wit verven tegen de opwarming van de aarde

De bergtop van de Chalon Sombrero was jarenlang bedekt door een enorme gletsjer. Licapa, een dorpje aan de 4756 meter hoge berg, werd tot voor kort door de smeltende gletsjer van water voorzien. Nu is dat bijna niet meer mogelijk en staat de rivier op het laagste peil ooit.

Eduardo Gold, een doodgewone man, kwam vorig jaar op het idee de berg wit te verven. Nadat hij zich had verdiept in de problematiek rond klimaatverandering en gletsjers, wou hij in de wetenschap dat witte oppervlakken zonlicht afstoten, het principe toepassen op het probleem met de smeltende gletsjer. De witte oppervlakken sturen de zonnestralen en -warmte terug de lucht in, waardoor de temperatuur rond de bergtop zou moeten dalen. Door dit microklimaat zou de gletsjer zichzelf terug kunnen vormen.

70 hectare berg

Gold nam met dit originele idee deel aan de wedstrijd '100 Ideas to Save the Planet' en werd als winnaar uitgeroepen. Hij kreeg 200.000 dollar om zijn plan te verwezenlijken.

Samen met vier inwoners van Licapa zal Gold met een milieuvriendelijke mix van kalk, industrieel eiwit en water de berg zo snel mogelijk wit verven. Ze moeten in totaal maar liefst 70 hectare wit verven, terwijl ze gemiddeld een hectare per week kunnen afhandelen.

De inwoners van Licapa juichen het project toe. "Toen ik zo'n vijftien of twintig jaar oud was, was Chalon Sombrero een grote gletsjer: helemaal wit. Momenteel zijn de nachten ijskoud en de dagen ondraaglijk warm", getuigt een inwoner.

Beter op grotere schaal

Peruaans minister van Milieu Antonio Brack, meent dan weer dat het geld beter zou geïnvesteerd worden in projecten die de klimaatverandering op grotere schaal aanpakken.

Ook onder Belgische experts is er geen eensgezindheid over het plan, staat er in Het Nieuwsblad te lezen. Philippe Huybrechts, hoogleraar klimatologie en glaciologie aan de VUB vindt het zeker geen slecht idee. Hij haalt daarbij aan dat een soortgelijke methode ook al wordt toegepast in de Alpen, met een soort van textiel rond de bergen. Mark Vandiepenbeeck, klimatoloog aan het KMI, vreest daarentegen dat het natuurlijke evenwicht hiermee wel eens verstoord zou kunnen geraken. "Je zou het geld veel beter kunnen gebruiken om de vervuiling en de opwarming van de aarde tegen te gaan, zodat de gletsjers niet meer wegsmelten.", klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners