‘België en Tsjechië moeten wisselen van plaats’

© The Economist
Simon Demeulemeester

Het Britse blad The Economist stelt voor de Europese puzzel te herschikken. Met onze communautaire perikelen horen we in Oost-Europa.

Volgens het Britse blad The Economist moet de Europese puzzel dringend opnieuw gelegd worden: ‘Dat zou het leven er logischer en vriendschappelijker maken’

België met haar “onbegrijpelijke Vlaams-Franse taalgekibbel (die een regering deden vallen)” moet naar Oost-Europa verhuizen en er de plaats innemen van Tsjechië. “De goed georganiseerde Tsjechen zouden uitstekend overweg kunnen met hun nieuwe buren, de Nederlanders.”

Groot-Brittannië moet schuiven voor Polen

Groot-Brittannië moet naast het Iberisch Schiereiland gaan liggen, want het bevindt zich in dezelfde positie als de Europese Zuiderburen. “Mocht die reis nogal hobbelig zijn, dan kan dat een goede gelegenheid zijn om van Wales en Schotland onafhankelijke eilanden te maken.” De leegte die Groot-Brittannië achterlaat is dan perfect voor Polen, aldus The Economist. “Zij hebben genoeg geleden onder hun ligging tussen Duitsland en Rusland. Ze hebben het verdiend even uit te waaien in de wind van de Noord-Atlantische oceaan. Net als de veiligheid die zeewater biedt tegen potentiële invallers.”

Zwitserland richting noorden

Aangezien Zwitserland en Zweden vaak verward worden, zo zegt toch het toonaangevend blad, verhuist Zwitserland best naar het noorden. “De Zwitserse neutraliteit zou goed passen bij de Finnen en de Zweden. En Noorwegen zou gelukkig zijn met een niet-EU-land naast de deur.”

Het Koninkrijk van de Twee Siciliës

Duitsland en Frankrijk mogen blijven liggen. Oostenrijk dan weer moet het Zwitserse vacuüm opvullen. Dat geeft Slovenië en Kroatië de ruimte om stappen richting noordwesten te zetten. Meteen kunnen ze met het noorden van Italië een alliantie vormen. De rest van Italië, alles ten zuiden van Rome, “scheidt zich af en herenigt zich met Sicilië in ‘Het Koninkrijk van de Twee Siciliës'” Samen met Griekenland, “maar niemand anders”, mogen zij dan een muntunie vormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content