Belgen zijn raar en Vlamingen racistisch volgens Google

Wie via Google op zoek gaat naar de eigenschappen van de Europeanen, botst op grappige misverstanden en weinig snuggere vooroordelen.

Via de auto-completefunctie van zoekmachine Google vindt u gemakkelijk de zoekterm die u nodig hebt. Google maakt daarbij de optelsom van wat de meeste gebruikers intypen als zoekopdracht. Op basis daarvan komen de populairste mogelijkheden bovenaan te staan.

Geen idee hoe u over uzelf denkt, maar als het van de doorsnee Google-gebruiker afhangt, zijn Belgen raar en Vlamingen racistisch. Dat zegt de auto-completefunctie wanneer iemand in Google een zoekopdracht intikt die begint met 'Belgen zijn...'. Wij deden de oefening met alle nationaliteiten van de 28 EU-lidstaten.

In het Nederlands vielen niet alle bevolkingsgroepen aan de stereotyperingen van de Google-gebruikers ten prooi. Bulgaren, Cyprioten, Esten, Ieren, Kroaten, Letten, Litouwers, Portugezen, Slovenen en Slowaken kregen bij Engelse zoekopdrachten wel resultaat. Maar de Google-gebruiker lijkt minder geïnteresseerd in Maltezen, Oostenrijkers en Tsjechen: die leveren noch in het Nederlands, noch in het Engels resultaten op.

Afgaande op de top drie populairste zoektermen per bevolkingsgroep in beide talen, blijken sommige volkeren een identiteitscrisis door te maken (Denen zijn Nederlanders). Of nog: Googelaars vinden blijkbaar dat Cyprus een verspilling van ruimte is. (WB)

Onze partners