Amerikaanse satanisten willen standbeeld voor de duivel

09/01/14 om 17:03 - Bijgewerkt om 21:37

In de Amerikaanse staat Oklahoma willen satanisten een monument laten oprichten ter ere van de duivel.

Amerikaanse satanisten willen standbeeld voor de duivel

Congresgebouw van Oklahoma © Wikipedia

Een groep Amerikaanse satanisten wil een standbeeld van de duivel laten optrekken voor het congresgebouw van Oklahoma. Dat bericht de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. De satanisten stelden hun plannen voor en dienden al een formeel verzoek in bij de autoriteiten.

Het gezelschap uit New York wil een twee meter hoog beeld van Satan met een geitenkop, vleugels en hoorns laten oprichten. Het duivelsbeeld moet komen op het plein voor het congresgebouw tegenover een standbeeld van de Tien Geboden, dat er eerder werd opgetrokken. Door internetdonaties slaagde de groep er in een maand tijd in om de benodigde 16.000 euro voor het project bijeen te zamelen.

Tien Geboden

Oklahoma ligt in de Amerikaanse Bijbelgordel. De Republikeinse regering vergunde er in 2009 de bouw van een monument voor de Tien Geboden. In 2012 werd het beeld pal voor het congresgebouw opgetrokken, ondanks kritiek van grondwetspecialisten die de oprichting in strijd achtten met de scheiding van Kerk en Staat.

De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen om het monument voor de Tien Geboden te laten verwijderen. Ze vinden dat Oklahoma nu strikt genomen de bouw van het duivelsbeeld moet toestaan, omdat de staat anders discrimineert op basis van godsdienst. Maar volgens de ACLU is het wellicht beter om gewoon geen religieus getinte monumenten toe te laten op politiek neutraal terrein. (Belga/YD)

Lees meer over:

Onze partners