Amerikaans hof: biepjes voor 'shit' en 'fuck' onwettig

14/07/10 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Het hof van beroep in New York heeft beslist dat de regels die onfatsoenlijkheid op radio en tv verbieden, te vaag zijn en bovendien ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting. De regels liggen aan de basis van de 'biepjes' om woorden als 'shit' en 'fuck' te maskeren.

Amerikaans hof: biepjes voor 'shit' en 'fuck' onwettig

© Thinkstock

Het hof bevestigt daarmee een vonnis uit 2006 in een zaak die de federale telecomcommissie (FCC) had aangespannen tegen de televisiezenders van Fox.

"Het Engels kan op veel creatieve manieren seksuele organen en handelingen of uitwerpselen beschrijven," aldus het hof. "Elke dag worden nieuwe scheldwoorden en onfatsoenlijke uitdrukkingen uitgevonden."

Het FCC reageert strijdvaardig. "We bestuderen het arrest in het licht van ons engagement om kinderen te beschermen en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen," zei voorzitter Julius Genachowski.

Biep

De FCC-regels stammen grotendeels uit de jaren zeventig. Ze omvatten een reeks woorden en uitdrukkingen die de media moeten censureren, eventueel door er een 'biep' over te plaatsen. Media die dat niet doen, riskeren een zware boete.

Het reglement van de FCC is gebaseerd op zeven scheldwoorden uit een bekende sketch van stand-upcomedian George Carlin: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker en tits:

Lees meer over:

Onze partners