'Alcoholdodend' drankje Outox zorgt voor ophef in Frankrijk

15/06/10 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

In Frankrijk is ophef ontstaan over de komst van een nieuw drankje dat het alcoholgehalte in het bloed zou doen dalen. Het "wondermiddel" Outox zou vanaf vrijdag te koop zijn.

Outox is een koolzuurhoudend drankje in oranje blikjes van 25 cel en wordt verhandeld door het gelijknamige bedrijf.

Volgens het bedrijf verlaagt de drank het alcoholgehalte in het bloed waardoor men sneller terug in een "normale" staat verkeert. Naar verluidt wordt momenteel onderhandeld om het drankje te mogen verkopen in bars en restaurants.

Tegenstanders vrezen dat Outox vooral jongeren zal aanzetten om meer te drinken alvorens achter het stuur te kruipen.

Het product wordt echter ook met ongeloof onthaald. "Als iemand inderdaad zo'n drankje heeft uitgevonden, dan verdient die de Nobelprijs", zei voorzitter Alain Rigaud van de nationale vereniging tegen alcoholverslaving (ANPAA).

Het bedrijf achter Outox weerlegt de kritiek: "Er zijn medische testen uitgevoerd en de resultaten zijn overtuigend". De resultaten zullen vrijdag in Parijs worden voorgesteld.

Een eerste versie van het drankje werd eerder al eens op de markt gebracht door het Belgische bedrijf Lifestyle Drinks SA, dat de licentie aan Outox International verkocht. Deze laatste zou de samenstelling van het product daarna hebben aangepast.

(Bron: AFP)

Lees meer over:

Onze partners