Airbus A400M eindelijk voorgesteld

08/06/10 om 17:07 - Bijgewerkt om 17:07

Na een vertraging van maar liefst zes maanden door allerlei problemen, is het militaire transportvliegtuig, Airbus A400M, dan toch voorgesteld. Dat gebeurde dinsdag op de luchtvaartshow van Berlijn. België heeft er zeven besteld.

Airbus A400M eindelijk voorgesteld

© Reuters

De Airbus A400M is een enorm project van vliegtuigbouwer EADS, het moederbedrijf van Airbus. Het project is gefinancierd door zeven landen. België, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Turkije hebben samen 180 vliegtuigen besteld, wat de ontwikkeling commercieel moest maken. Ze betaalden in totaal meer dan de vooropgestelde 20 miljard die het toestel eerst zou kosten. Die nood aan extra geld was de hoofdreden van de jarenlange vertraging van de productie.

België plaatste een bestelling van zeven toestellen. Die moeten het oude Amerikaanse transportvliegtuig, de C130, vervangen. Dat toestel is nog door zowat alle NAVO-landen in gebruik.

De Airbus A400M zou een pak sneller vliegen en ook twee keer zoveel materiaal kunnen vervoeren. Bevoorradingsproblemen in de jaren 90 in Bosnië en Kosovo zouden achter het idee zitten om dit model te ontwikkelen.

De levering van het toestel kan nog zeker tot eind 2012 op zich laten wachten, liet EADS al weten.

Lees meer over:

Onze partners