Aanschuiven in communistisch Monopolyspel

12/07/12 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

In Polen maakt een communistische variant van het bordspel Monopoly opgang.

Aanschuiven in communistisch Monopolyspel

Het gezelschapsspel Monopoly is al jaren een klassieker, maar sommige mensen storen zich aan het kapitalistische mechanisme erachter. Daarom is er nu Kolejka, een communistische variant. Het idee komt uit Polen.

"Kolejka" betekent letterlijk aanschuiven. De term verwijst naar het feit dat mensen onder het communistische bewind in Polen vaak moesten aanschuiven voor allerlei dingen. "Bijvoorbeeld voor voedsel. Voor meubelen moest je soms weken geduld hebben", zegt de historicus Tomasz Ginter.

Kolejka leert spelers hoe het is om te leven in een economie waarin er veel schaarste is. Het spel probeert het realisme voorop ter stellen. Er is bijvoorbeeld ook een zwarte markt om te handelen in goederen. "We willen de spelers een idee geven van hoe absurd iets banaals zoals shoppen, vroeger was", zeggen de makers.

"Na lang aanschuiven blijkt alles uitverkocht"

Hoe gaat het spel precies in zijn werk? Spelers krijgen een winkellijstje met allerlei producten erop. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk alle producten te kopen. Aangezien je vaak moet "aanschuiven" kan dat wel een tijdje duren. "Je voelt de frustratie", vertelt een speler. "Ik bereikte eindelijk de eerste plaats in de rij en toen bleek dat alles uitverkocht was!"

Het spel slaat aan. Er zijn al 20.000 exemplaren verkocht in anderhalf jaar tijd. Nu komen er ook versies in verschillende talen, zoals het Engels, het Chinees en het Duits. (JC)

Lees meer over:

Onze partners