8 redenen waarom iedereen Pi-dag moet vieren

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Als de klok 1u59 en 26 seconden slaat op 14 maart, is het tijd om uit bed te springen en in cirkels te gaan lopen, want Pi-dag is aangebroken: het grote officieuze jaarlijkse feest der wiskunde. U krijgt misschien al hoofdpijn bij de gedachte, maar diep vanbinnen zijn we allemaal wiskundeknobbels.

Toegegeven, onze wiskundevaardigheden zijn waarschijnlijk niet groot genoeg om de hele Pi-dag te wijden aan het zoeken naar het laatste cijfer van het oneindige getal. Maar ook de slimsten onder ons zijn er al 3.500 jaar hopeloos naar op zoek en ook onze Macbook zal het niet kunnen oplossen. Toch zijn we allemaal in het diepst van onze ziel kleine wiskundigen, want we gebruiken de moeilijke leer vaker dan we zouden denken (of willen). 8 voorbeelden waarom de wiskunde onmisbaar is in ons leven.

1. Opstaan uitstellen

Het begint thuis bij het aanbreken van elke nieuwe dag. Sommigen onder ons zijn hun bed nog niet uit of ze zijn al hard aan het rekenen. Juist: de wekker. U bent net wakker voor hij afgaat en prijst uzelf gelukkig. Of dat helse geluid haalt u uit de mooiste droom. In beide gevallen wil u weten hoe lang u het opstaan nog kan uitstellen. En dat is je reinste wiskunde.

2. Calorieën tellen

Diëten begint steeds meer deel uit te maken van het dagelijkse leven. Wie in de badkamer op de weegschaal stapt en daar een ongelukkig getal ziet verschijnen, zal waarschijnlijk de dagelijkse dosis calorieën aanpassen om dat getal te doen zakken. Tenzij dat getal er in de eerste plaats kwam, omdat u niet zo goed bent in calorieën tellen. In dat geval is wiskunde misschien toch een probleem.

3. Keukenprinsessen

Keukenprinsessen kennen het ook: kopjes, theelepels, grammen en milliliters. Het is één ding om een recept te volgen, maar een ander om de hoeveelheden juist te hebben. Ook daar komt de gevreesde wiskunde bij kijken.

4. IKEA-uitstapjes

Een uitstap naar IKEA of andere meubelzaken lijkt op het eerste gezicht heel leuk en ontspannen. Maar uw ruimtelijk inzicht wordt meteen op de rooster gelegd: past die comfortabele zetel wel in de living? Hoe krijgt u dat tafelblad door de deur? En is die mat niet te groot voor de slaapkamervloer?

5. Autorijden

En dat is nog niet alles. Ook bij het reizen is rekenwerk nodig. U moet weten hoeveel brandstof er nodig is voor de autoreis naar Amsterdam en terug. Rijdt u dan even verkeerd, dan zal u waarschijnlijk de kostprijs van die extra domme kilometers berekenen.

6. Tijdzones

Neemt u het vliegtuig over een aantal tijdzones, dan gaat dat brein weer kraken. Kwam er een uur bij of ging het eraf? En wanneer kan ik slapen? Want ik word moe van al die wiskunde.

7. Geschiedenis en loonfiches

Bijna. Op school en op het werk kan u zelfs buiten de wiskundeles of -jobs niet aan de duivelse leer ontkomen. In de geschiedenisles mag u jaren gaan tellen en op het werk moet u kunnen berekenen of dat getal op de loonfiche wel helemaal klopt.

8. Geld uitgeven

Als we dingen willen kopen, moeten we weten hoeveel dat gaat kosten en of er wel genoeg geld voor is. Bij grote aankopen moet u rekening houden met intrest en leningen, wat andere koek is dan een avondje naar de cinema gaan en contant betalen.

U kan misschien geen 67,890 cijfers opnoemen van pi, maar dat is helemaal niet zo erg. We zijn allemaal wiskundigen en dat mag gevierd worden. Wie vandaag toch liever geen cirkels ziet, kan het nog een kans geven op de bijna-pi-dag op 22 juli. Of wacht tot volgend jaar: in 2015 is het volgens de Amerikaanse datumnotatie op 3/14/15 om 9u26 en 53 seconden de ultieme Pi-dag. En zo kent u toch alweer 10 cijfers van het mysterieuze getal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content