7 opmerkelijke manieren om de doden te herdenken

Allerheiligen in Mexico © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In België is 1 november een sombere feestdag, waarop mensen in alle sereniteit het kerkhof bezoeken. Maar het kan ook anders.

1. In Mexico zijn Allerheiligen en Allerzielen feestdagen in de letterlijke betekenis van het woord. De doden keren één keer per jaar terug naar de ‘levende’ wereld, en dat moet gevierd worden. Net als bij ons worden graven voor de gelegenheid opgesmukt, maar het gaat er in Mexico iets uitbundiger aan toe. Bloemen in crêpepapier, foto’s van heiligen en felgekleurde wierrookhouders geven de graven een vrolijk uitzicht.

2. Allerheiligen start in Spanje al enkele dagen voor 1 november. Familieleden poetsen de graven op en zelfs weken van tevoren worden grote ruikers bloemen besteld. In kleine dorpen draait het kerkhofbezoek dan ook om prestige. Hoe mooier en indrukwekkender het graf, des te groter het aanzien van de familie.

3. Een oude en zeer bekende traditie is Halloween. Zowel in Groot-Brittannië, als in de Verenigde Staten trekken kinderen, verkleed in een griezelig figuur, op de avond van 31 oktober de straat op. Ze bellen aan bij buren en onder de noemer thrick or treat verzamelen ze allerlei lekkers.

4. Het festival van de doden wordt op een heel ander tijdstip gevierd in Japen. Tijdens Obon, in augustus, komen de doden even terug voor een bezoekje. In tegenstelling tot Halloween, jagen de geesten de Japanners geen schrik aan, maar bezoeken ze familieleden. Op die dagen worden allerlei papieren lantaarns opgelaten, vandaar dat Obon ook het ‘lantaarn festival’ wordt genoemd.

5. In het orthodoxe Griekenland worden de doden niet herdacht op de eerste dagen van november, maar tijdens de eerste drie dagen van de vasten. Op die dagen zijn chrysanten erg ster,de naam komt van het Grieks en betekent ‘gouden bloesem’.

6. Tijdens Gede of het voodoofeest herdenken Haïtianen de doden. Het voodoogeloof werd naar Haïti gebracht door Afrikaanse slaven. Ze geloven dat een materiële zaak ook een spirituele dimensie heeft. Net zoals in Mexico bezoeken de doden Haïti op 1 en 2 november. Om hen te verwennen plaatsen Haïtianen het lievelingseten van de overledene op het graf.

7. In het katholieke Polen is Allerheiligen een erg emotionele dag. De wegen naar kerkhoven worden op 1 november omgetoverd in lichtpaadjes. Kaarsen van allerlei vormen en groottes sieren die dag de kerkhoven en de omgeving errond. Toch is 1 november ook een dag vol stress voor heel wat Polen. Op die dag moeten de graven namelijk winterklaar zijn. Beelden moeten worden afgedekt voor de vrieskoud en bladeren worden geruimd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content