570.000 euro voor een tonijn in Tokio

05/01/12 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Op een visveiling in Tokio is 56,5 miljoen yen of omgerekend meer dan 570.000 euro betaald voor een blauwvintonijn. Nooit eerder werd in Japan zoveel geld neergelegd voor een vis.

570.000 euro voor een tonijn in Tokio

© Reuters

De vis van 268 kilogram werd op de eerste visveiling van het jaar van Tsukiji (Tokio), de grootste visveiling ter wereld, verkocht aan de uitbater van een bekende sushi-keten (Sushizanmai).

Tsunami
"Ik wilde absoluut de beste tonijn binnenhalen zodat de Japanners en niet de buitenlanders ervan zouden profiteren", zo verklaarde de gelukkige eigenaar, Kiyoshi Kimura, achteraf. Hij verwees daarmee eerdere recordveilingen. Toen telde een restauranteigenaar uit Hong Kong het meest geld neer.

Bovendien is het geld volgens de koper bedoeld voor de 'heropleving van Japan' na de verwoestende aardbeving en tsunami van vorig jaar.

Bedreigde soort
Veel winst zal de eigenaar op zijn vis niet maken. Daarvoor zou hij zijn stukjes vis moeten aanbieden aan 50 euro per stuk. Maar de patron van Sushizanmai belooft om de vis aan normale prijs te verkopen, dat wil zeggen vier euro per stuk.

Blauwvintonijn is een bedreigde soort door overbevissing. De vis is erg populair in Japan voor sushi. 80 procent van de Atlantische en Pacifische blauwvintonijn wordt namelijk in Japan geconsumeerd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners