1365 liter verf: Hollywood-letters krijgen een lik wit

De overbekende Hollywood-letters in de heuvels buiten Los Angeles hebben een nieuw likje verf gekregen. Dat was voor het eerst sinds 35 jaar.

Voor de verfbeurt was bijna 1.365 liter witte verf nodig. Het was de eerste grote renovatie in 35 jaar voor de toeristische trekpleister die volgend jaar zijn 90ste verjaardag viert.

De negen letters kregen de afgelopen twee maanden een grondige make-over. Ze werden eerst grondig geschuurd en kregen dan een laag verf die de zon weerkaatst.

De 15 meter hoge letters op de flanken van Mount Lee, boven de celebrity-wijk Hollywood in het noorden van Los Angeles, werden in 1923 gebouwd. Ze moesten het vastgoedproject “Hollywoodland” promoten. De laatste vier letters werden in de jaren veertig weggehaald.

Zelfmoord met de H

De negen overgebleven letters raakten nadien in verval, tot negen donateurs in de jaren zeventig elk een letter “adopteerden” om ze te renoveren. Het voortbestaan van de toeristische trekpleister werd nog eens bedreigd toen investeerders die land bezitten rond de letters ermee dreigden hun gronden te verkopen. Maar onder meer Playboy-baas Hugh Hefner, toenmalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en Hollywood-sterren als Steven Spielberg en Tom Hanks zorgden voor een oplossing in 2010.

Het Hollywood-baken kreeg ook al enig drama te verwerken. In 1932 pleegde de Britse actrice Peg Entwistle zelfmoord door van de letter “H” te springen. Tegenwoordig mogen toeschouwers niet meer tot aan de letters zelf gaan. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content