10 dingen die je niet leert op school

© istock

Het einde van het schooljaar is in zicht, maar voor zittenblijvers of afhakers geen getreur. Heel wat essentiële zaken voor een succesvolle loopbaan en zorgeloos leven, leer je toch niet op school.

Het einde van het schooljaar is in zicht. Diploma-uitreikingen staan voor de deur en zij die slagen, kunnen genieten van een lange vakantie. Maar geen getreur voor de zittenblijvers of afhakers. Heel wat essentiële zaken voor een succesvolle loopbaan en zorgeloos leven, leer je toch niet op school.

1. Netwerken

‘Niet wat je kent, wel wie je kent, is belangrijk’, klinkt het. Iedereen weet dat netwerken en de juiste mensen kennen essentieel is, maar hoe je dat juist doet daar hebben schoolverlaters er het raden naar.

2. Maatschappelijke instellingen (en overvloed aan afkortingen)

Afgestuurd en de eerste zin die ouders uitspreken: ‘Schrijf je nu maar in bij de RVA.’ Ongetwijfeld horen veel jongeren het bij deze uitdrukking in Keulen donderen. En daarmee is het nog niet afgelopen: ook ziekenfonds, remgeld, OCMW, al dan niet aansluiten bij een vakbond,brandverzekering, …. , zijn zaken waarmee je voor het eerst wordt geconfronteerd ‘in het echte leven.’

3. Een burn-out vermijden

Tijdens je studententijd, en dan vooral tijdens de examens, leer je om diep te gaan als het nodig is. Blokken tot in de vroege uurtjes, een druk sociaal leven en tegelijkertijd een zakcentje bijverdienen tijdens een studenten job, als jongeling geen probleem.

Burn-out
Burn-out © Istock

Maar op de werkvloer hebben steeds meer mensen de touwtjes niet meer strak in handen. Zo heeft veertig procent van de Belgen last van stress op het werk en acht procent vreest zelfs een burn-out. Daarom zou het nuttig zijn, moesten we aangeleerd krijgen wat lichaam (én geest) aankan. Leren om jezelf niet voorbij te rennen.

4. Buikgevoel volgen

De sterkte om je eigen intuïtie te volgen is een eigenschap die moeilijk aan te leren valt. Toch blijkt uit onderzoek dat vooral bij eerste indrukken deze intuïtie je een heel eind op weg helpen. Na vijf minuten observatie kan met ongeveer 70 procent nauwkeurigheid worden voorspeld hoe iemand zich zal gedragen.

Vooral vrouwen zouden vaker hun buikgevoel moeten volgen.

5. Fouten leren maken en ongemakken beheren

Tijdens onze schoolcarrière ligt de nadruk grotendeels op presteren en goede resultaten behalen. Voor fouten worden we afgestraft. Toch zijn fouten niet per definitie slecht. Meer zelfs, uit fouten kan je leren en daardoor sta je sterker in je schoenen bij een volgende uitdaging.

6. Persoonlijke carrière samenstellen

Woman traveler looks at the edge of the cliff on the sea bay of mountains in the background
Woman traveler looks at the edge of the cliff on the sea bay of mountains in the background© iStockphoto

Opleidingen zijn er meestal op gericht om ‘goed te worden’ in één vakgebied. Je studeert jaren om een juridische expert te worden of leert alle kneepjes van het loodgietervlak. Maar steeds meer mensen stellen vandaag hun eigen carrière samen. Hoe de talenten omvormen tot een professionele carrière, blijft voor velen een raadsel.

7. Communiceren en lichaamstaal

We communiceren elke dag, maar dat wil nog niet zeggen dat het eenvoudig is en we het steeds correct doen. De uitdrukking, ‘Wat wil je nu eigenlijk zeggen’, is daar het perfecte voorbeeld van. En niet alleen woorden moeten met zorg uitgekozen worden, ook lichaamstaal is essentieel.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer we sterk geëmotioneerd zijn ons lichaam meer zegt dan onze gelaatsexpressie.

8. Huishoudelijke taken

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar veel jongeren die plots op eigen benen staan weten niet hoe ze een maaltijd moeten bereiden of belangrijker hoe ze hun geld moeten beheren.

9. De 80/20-regel

80 procent van alle resultaten die je behaalt, komen slechts voor 20 procent van je eigen activiteiten. Deze in oorsprong economische regel, geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor alle aspecten van het dagelijks leven.

10. Het belang van reizen en de wereld zien

Je eigen comfortzone verlaten en andere delen van de wereld ontdekken, is een essentieel onderdeel van het volwassen worden. Studenten die er een jaartje tussenuit trekken of tijdens hun opleiding op uitwisseling gaan met Erasmus of een gelijkaardig programma, geven aan dat ze tijdens een buitenlandse ervaring meer leren dan op de schoolbanken zelf. Je leert zelfstandig beslissingen nemen en ook het belang van kennis van vreemde culturen mag niet onderschat worden. (AVE)

Bronnen: Huffington Post, Spring.uk, UNCollege

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content