10.000 chocoladetaarten per ballon naar Noord-Korea

01/08/14 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Zuid-Koreaanse activisten sturen 10.000 chocoladetaarten met heliumballonnen over de grens naar Noord-Korea. De lekkernij werd er een jaar geleden verboden.

10.000 chocoladetaarten per ballon naar Noord-Korea

© Reuters

Een jaar nadat Noord-Korea 'Choco Pies' verboden heeft, sturen Zuid-Koreaanse activisten de met marshmallows gevulde chocoladetaarten de grens over met heliumballonnen. Dat meldt het persagentschap Agence France-Presse.

Ongeveer 200 activisten werkten samen om in totaal 50 ballonnen met honderden kilo's aan snacks de lucht in te sturen. De belangrijkste lekkernij aan boord? Wel 10.000 chocoladetaarten.

2 miljoen taarten op zwarte markt

Noord-Koreanen die in de gemeenschappelijke industriezone in Zuid-Koreaanse fabrieken werkten, kregen de lekkernijen ooit als extraatje bij hun job cadeau. Maar de 'Choco Pies' waren zeldzaam in hun thuisland, wat hun waarde snel sterk vergrootte. Tegen 2010 werden elke maand meer dan 2 miljoen van de taarten verhandeld op de zwarte markt, zo beweren Zuid-Koreaanse media.

Ondertussen beval Pyongyang de fabrieken echter geen chocoladetaarten meer uit te delen aan de Noord-Koreaanse arbeiders. De activisten zeggen nu niet te zullen stoppen met de alternatieve leveringen aan hun buurland.

'We zullen doorzetten en 'Choco Pies' per ballon over de grens sturen, omdat het nog steeds een van de populairste lekkernijen is. Vooral onder hongerige Noord-Koreanen', zo verklaarde organisator Choo Sun-hee tegen AFP.

Lees meer over:

Onze partners