Olifanten in dierentuinen zijn te dik

14/07/14 om 22:35 - Bijgewerkt op 15/07/14 om 15:45

Veel Afrikaanse olifanten in gevangenschap lijden aan obesitas, zeggen onderzoekers. Daardoor blijven er straks msschien geen olifanten meer over in dierentuinen.

Olifanten in dierentuinen zijn te dik

© Reuters

Onderzoekers van de Universiteit van Alabama in de VS proberen uit te vissen waarom het geboortecijfer bij de Afrikaanse olifant in de dierentuinen achteruitgaat. Ze vermoeden dat er een verband is met het gewicht.

Ongeveer 40 procent van de Afrikaanse olifanten in gevangenschap blijkt aan obesitas te lijden. "Net zoals bij mensen draagt overtollig vet bij tot de ontwikkeling van hartziekten en artritis, tot vroegtijdig overlijden en onvruchtbaarheid", zegt onderzoeker Daniella Chusyd.

Abnormale ovulatiecyclus

Bijna de helft van de wijfjesolifanten in de dierentuinen heeft een abnormale ovulatiecyclus, iets wat sterk samenhangt met een hoge body mass index, aldus Chusyd. Door de abnormale ovulatiecyclus worden er minder olifanten geboren in de dierentuin.

In de Lincoln Park Zoo in Chicago rekenden ze uit dat er gemiddeld zes olifanten per jaar geboren moeten worden om de populatie in de dierentuin op peil te houden. Nu zitten ze in Chicago aan nauwelijks drie geboorten per jaar.

Over 50 jaar verdwenen

"Met het huidige geboortecijfer geven de bevindingen in het rapport van de Lincoln Park Zoo aan dat de Afrikaanse olifant over vijftig jaar verdwenen kan zijn uit de Amerikaanse dierentuinen", zegt hoogleraar Tim Nagy van de Universiteit van Alabama.

Dat is slecht nieuws voor de soort want ook de populaties in het wild staan zwaar onder druk, onder meer als gevolg van de jacht op ivoor en oorlogen.

De Universiteit van Alabama gaat het probleem van het dalende geboortecijfer nu verder onderzoeken. "Het kan zijn dat dierentuinen hun manier om olifanten te huisvesten en voeden zullen moeten herbekijken om zo het overgewicht tegen te gaan", zegt Chusyd.

Ded onderzoekster vermoedt overigens dat het probleem ook bij andere zoogdieren in gevangenschap bestaat.(IPS/TV)

Lees meer over:

Onze partners