Obama groter gevaar voor VS dan Poetin en Assad volgens 1 op de 3 Republikeinen

30/03/15 om 10:44 - Bijgewerkt om 13:38

Eén op de drie Republikeinen ziet een onmiddellijke dreiging in president Barack Obama voor Amerika, meer nog dan in zijn Russische en Syrische evenknieën Vladimir Poetin en Bashar Assad. Dat blijkt uit een peiling van Reuters en Ipsos.

Een online peiling van Reuters en Ipsos vroeg aan 2.809 Amerikanen om te beoordelen welke dreiging volgens hen uitgaat van personen, organisaties en landen voor de VS, op een schaal van 1 tot 5. Eén staat gelijk aan geen enkele dreiging, vijf aan een onmiddellijke dreiging. Tussen 16 maart en 24 maart namen 1.083 aanhangers van de Democraten en 1.059 Republikeinsgezinden aan de peiling deel.

Een derde van de Republikeinen (34 procent) geeft aan dat president Obama een onmiddellijk gevaar vormt voor hun vaderland. Obama scoort daarmee hoger dan Russisch president Vladimir Poetin (25 procent) en Syrisch president Bashar Assad (23 procent). Het Westen verwijt Poetin agressie in Oekraïne en beschuldigt Assad ervan chloorgas en bomvaten te hebben ingezet tegen zijn eigen burgers.

John Boehner, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en president Barack Obama.

John Boehner, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en president Barack Obama. © AFP

Polarisatie

De resultaten wijzen op een sterke polarisatie in de Amerikaanse politieke wereld. Ruim een kwart van de Republikeinen (27 procent) beschouwt de partij van de Democraten als een onmiddellijke dreiging voor de Verenigde Staten, terwijl 22 procent van de Democraten op hun beurt hetzelfde denkt over de Republikeinen.

Mogelijke terroristische aanvallen baren de ondervraagden de meeste zorgen. In activisten van Islamitische Staat en Al Qaeda zien respectievelijk 58 en 43 procent van de deelnemers een onmiddellijke dreiging. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (34 procent) en de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei (27 procent) scoren lager.

Klimaatverandering ongevaarlijk

Een op de drie ondervraagden verleent aan drugshandel het hoogste dreigingsniveau, 39 procent onder hen doet dat bij cyberaanvallen. De klimaatverandering verdeelt de Republikeinen en de Democraten. Bij die laatsten ziet 33 procent een rechtstreeks gevaar in de opwarming van de aarde, terwijl volgens ruim een kwart van de Republikeinen (27 procent) geen enkele dreiging uitgaat van de klimaatverandering. (NC)

Onze partners