Obama geeft toestemming voor luchtaanvallen in Irak

Obama kondigt een ommekeer in de Irakpolitiek aan © Reuters

President Obama kondigt aan dat de Amerikaanse luchtmacht om Amerikaanse belangen en ‘om Amerikaans personeel te beschermen’ op beperkte schaal luchtaanvallen zal uitvoeren tegen IS(IS) in Irak. De VS droppen ook voedsel en water voor vluchtelingen, ‘om een genocide te voorkomen’.

De korte verklaring van de president maakte een een eind aan vele uren van speculatie en ontkenning.

Volgens Obama zullen de Amerikaanse luchtaanvallen tot doel hebben Amerikaanse belangen te dienen, en Amerikaanse personeel te beschermen, in de belegerde stad Erbil, en eventueel in Bagdad. In beide steden verblijven Amerikaanse diplomaten en militairen.

Er komen, zo benadrukte hij, geen Amerikaanse grondtroepen in Irak, “we zullen niet opnieuw in een oorlog meegesleurd worden.”

Daarnaast zijn de Verenigde staten al begonnen met het droppen van voedsel en water voor vluchtelingen die zich in de bergen hebben verschanst en die volgens Obama de keuze hebben tussen uitgemoord worden en sterven van honger en dorst. “Als we de unieke capaciteit hebben om een bloedbad te helpen vermijden, kunnen we niet de andere kant opkijken.”

Deze hulpactie volgt op berichten dat tientallen baby’s en kinderen op de vlucht van uitdroging zijn gestorven. De recente vluchtelingenstromen bevatten vooral leden van de yazidi-minderheid en christenen. “Eerder deze week riep een Iraki dat er niet komt helpen. Wel, vandaag komt Amerika ter hulp.”

Aan de verklaring van de president gingen berichten in The New York Times vooraf dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen al in actie gekomen waren. De krant baseerde zich op Koerdische bronnen, die ook bevestigd werden door regeringsbronnen in Bagdad. De Koerdische nieuwsberichten over Amerikaanse militaire steun deden gejuich en vreugdegetoeter opstijgen in Koerdische frontsteden.

Ommezwaai

De beslissing om luchtaanvallen uit te voeren, komt er na wat tot dan een heel succesrijke dag was voor IS. IS-troepen veroverden de grootste christelijke stad in Irak, Qaraqosh, van waaruit een nieuwe vluchtelingenstroom van vele tienduizenden andersdenkenden op gang gekomen is. En ze zouden de grootste dam in het land in handen hebben.

De luchtaanvallen betekenen een drastische ommezwaai voor de Irak-politiek van Obama, die tot dusver officieel vond dat het aan de Iraki’s was om hun problemen aan te pakken, en dat de VS alleen tussenbeide konden komen als er Amerikaanse belangen op het spel stonden. Niet toevallig legde hij in zijn toespraak enkele keren de nadruk op Amerikaanse belangen die zouden gediend moeten worden, Amerikaans personeel dat moest beschermd worden. Het is ook voor het eerst sinds het débâcle in Libië dat de VS militair optreden om een humanitaire catastrofe te vermijden.

Veiligheidsraad

De VN-veiligheidsraad heeft intussen de acties van IS tegen religieuze minderheden scherp veroordeeld, en de lidstaten opgeroepen om de regering in Bagdad te ondersteunen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content