Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

28/01/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Nul punten

Als negatieveling word je geboren, zoiets valt niet aan te leren, tenzij je de Belgische politiek volgt.

Vandaar dat wij de ochtend na de Gouden Schoenuitreiking altijd graag op zoek gaan naar verdienstelijke spelers die geen enkel punt hebben behaald. Eén punt, dat komt meestal van stemgerechtigden uit de eigen club die eens over hun hart hebben gewreven, maar welke uitstekende voetballers kregen niets?

Sven Kums! Als er nu één goede jonge Belg in onze Jupiler Pro League rondloopt, dan is het toch wel Sven Kums zeker? Week na week uitblinker bij KV Kortrijk, dat hij vorig seizoen naar een onverwachte plaats in play-off 1 leidde en mogelijk dit seizoen opnieuw. Nul punten!

Derick Tshimanga. Heeft jammer genoeg zijn been gebroken, maar iedereen is het erover eens dat Lokeren met hem niet alleen de beste linksachter van de competitie heeft, maar dat zijn onvermijdelijke transfer naar aloude Daknamse gewoonte de tekorten in de clubkas zal aanzuiveren. Nul punten.

Julien Gorius, Elke week de draaischijf van KV Mechelen, vorig seizoen bijna winnaar van play-off 2 en dit seizoen mits winst in een paar van de vele inhaalmatchen op weg naar play-off 1. Nul punten.
João Carlos. Leider van de Genkse defensie, op één na de minst gepasseerde van eerste. Een van de weinige centrale verdedigers die er stijlvol en ook efficiënt kunnen uitkomen zonder meteen de bal te verliezen. Nul punten.

Cercle Brugge! In zijn geheel. Geen enkel punt, niet één. Idem voor Germinal Beerschot, Lierse, Charleroi en Westerlo, dat met Paulo Henrique nochtans een van de beste spitsen van het land heeft.

Beerschot en Lierse moeten zich maar troosten met de erelijst. Rik Coppens won de eerste Gouden Schoen, Lierse heeft er zelfs drie: Fons Van Brandt, die op de wereldbeker in Zwitserland niemand minder dan Stanley Matthews in zijn zak stak en voor het Europese elftal werd geselecteerd, Lucien Olieslagers en Erwin Vandenbergh. Daarmee staat Lierse met streekgenoot en aartsvijand KV Mechelen op de vierde plaats, achter Anderlecht, Club Brugge en Standard.

Zouden ze dat weten in Egypte?

Koen Meulenaere

Onze partners