Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

25/01/11 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Nieuwjaarswens uit Nederland

Knack-blogger Benno Barnard ergerde zich aan een nieuwjaarswens van het Nederlands Letterfonds. Directeur Henk Pröpper reageert.

Vlak voor Nieuwjaar is door het Nederlands Letterenfonds een Nieuwjaarswens verstuurd naar veel van onze relaties in het buitenland.

Zoals u wellicht weet zijn het afgelopen jaar het Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds gefuseerd. Komende februari zal het nieuwe Nederlands Letterenfonds gezamenlijk een nieuw pand betrekken op de Nieuwe Prinsengracht.

Voor de verzending van de nieuwjaarswens zijn de bestanden van beide voormalige fondsen samengevoegd. Daarbij is een fout gemaakt die ertoe heeft geleid dat veel Vlaamse vrienden ofwel twee berichten hebben ontvangen, een per post in het Nederlands en een per mail in het Engels, ofwel uitsluitend een in het Engels.

Dat spijt ons natuurlijk, en we willen uiteraard diep, diep door het stof gaan dat onze zo goedbedoelde nieuwjaarswens zoveel commotie heeft veroorzaakt.

Intussen heeft de hoge toon en inhoud van veel reacties ons wel verbaasd. Dat de Nederlandse volksaard het in veel gevallen moet ontgelden is nog tot daaraan toe, daar zit ook vast wel een vlekje aan. Merkwaardiger is dat in veel reacties, zowel in de persoonlijke als die in de pers, uitsluitend is uitgegaan van de kwade bedoelingen en verderfelijke achtergrond van deze nieuwjaarswens.

Normale journalistieke principes van hoor en wederhoor, van zich terdege informeren, zijn daarbij niet toegepast. De redelijke verwachting dat een nieuwjaarswens - in welke taal ook gesteld - waarschijnlijk door goede bedoelingen is ingegeven, is daarbij ook geheel losgelaten. Het Nederlands Letterenfonds durft zich intussen met een gerust hart hoeder en succesvol verspreider van de Nederlandse taal te noemen.

De ontstane commotie en de beledigende teksten aan enkele van mijn medewerkers laten wel zien hoe onze publieke ruimte de laatste jaren wordt vervuild, ook door verstandige mensen die beter moeten weten. Ik geloof dat een aantal van de mensen die reageerden zich dit kunnen aantrekken. Van hen in de eerste plaats mag juist in deze tijd worden verwacht dat ze bijdragen aan een open klimaat, welke rechtvaardige strijd men verder ook wil voeren.

Mag ik u namens het gehele Nederlands Letterenfonds nogmaals een Gelukkig Nieuwjaar wensen.

Henk Pröpper Directeur

Onze partners