'Nieuw bloedbad in Irak'

16/08/14 om 03:08 - Bijgewerkt om 08:27

Strijders van IS hebben in Noord-Irak een dorp aangevallen en daarbij 'minstens 80 mannen' gedood en ongeveer 100 vrouwen en kinderen gevangengenomen.

'Nieuw bloedbad in Irak'

Een Jezidi, gevlucht uit Sinjar, heeft een tijdelijk onderkomen gevonden in een VN-kamp. © Reuters

De berichten hierover werden eerst door Jezidi's in de Verenigde Staten verspreid en later bevestigd door Koerdische autoriteiten.

Milities van de fundamentalistische organisatie Islamitische Staat (IS) hadden het dorp Kojo, dat door Jezidi's bewoond wordt, al enige dagen omsingeld. Vrijdagnamiddag drongen ze het binnen.Kojo ligt zo'n 45 kilometer van Sinjar.

Volgens de Jezidi's en volgens Koerdische bronnen werden de bewoners samengebracht in een school. De mannelijke dorpelingen werden geëxecuteerd. Vrouwen en kinderen werden met bussen afgevoerd, wellicht naar Mosoel of Tal Afar. De hele operatie duurde minder dan een uur.

De BBC sprak met een bewoner van een naburig dorp, die beweert dat IS-militanten gedurende vijf dagen hadden geprobeerd de dorpelingen te bekeren, en dat er vrijdag een lange preek was gegeven. Vervolgens werden de mannen gedood.

Jezidi's worden door IS beschouwd als afvalligen en duivelaanbidders.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners