Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

28/05/10 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

Naar het net, koe!

Tennissers moeten uitzonderlijk dom zijn.

Tennissers moeten uitzonderlijk dom zijn. Alvast dat hebben ze gemeen met sportjournalisten. Kan Justine Henin Roland Garros winnen? Het antwoord is 'neen', maar laten we niet op de feiten vooruitlopen en aannemen dat het misschien 'ja' zou kunnen zijn. Niemand is beter geplaatst om dat in te schatten dan Carlos Rodriguez, de met eeuwige pet en dito leven getooide kerel die na elk gemaakt of gemist punt van Henin in beeld komt.

Het zal niet erg voornaam zijn wat wij nu gaan zeggen, maar keek er één vrouw één keer even smachtend naar uw Scout als Justine Henin de hele tijd naar Carlos Rodriguez, wij pakten ze. Dat wil zeggen: niet Henin maar een vooralsnog imaginaire andere.
Wat zegt Carlos over de kansen van Justine? 'Ze moet haar aanvallend tennis doorzetten. Gaat ze niet naar het net, dan wordt ze een bescheiden speelster die midden het peloton kampeert.'

Bon. Laten we er nu van uitgaan dat dit correct is, dan is het allemaal toch niet zo moeilijk of wel? Naar het net! Welnu, dit schijnt een groter probleem te zijn dan u denkt: Justine vergeet het zodra ze op de court staat. Nochtans zijn er maar twee mogelijkheden: naar het net of niet naar het net. Een kind, een hond zelfs, moet bij machte zijn een van die twee te onthouden. Niet Justine Henin. En zij is nota bene 's werelds beste tennisster, kun je nagaan hoe slim de anderen zijn.

Een paar jaar geleden had Rodriguez het voor haar opgeschreven, in koeien van letters op een spiekbrief ter grootte van een reclamebord van twintig vierkante meter: 'Au filet!' Dat is Frans voor: 'Naar het net!' Niet te verwarren met faux-filet. Nog niet hé. Dat kun je toch niet geloven? Nóg vergat ze het. Wat is dat voor een trien? En de Carlos in de spelersbox maar aan zijn oor trekken, het geheime teken voor 'naar het net', want in het tennis mag een coach alles doen behalve coachen.

Niets gekort: terwijl het oor van Rodriguez langer en langer werd en op de duur tot onder zijn schouderblad hing, bleef Henin aan de baseline plakken. Dat die Carlos er zo kalm bij blijft. In plaats van recht te veren en het eens uit te schreeuwen: 'Naar het net, stomme koe!' Ze zal het dan wel snappen zeker? Nee, kalm blijven zitten en zijn oor mismeesteren. Het viel er bijna af, zoals bij Van Gogh.

Roland Garros winnen? Ga weg. In de tweede ronde eruit, dat zeggen wij. En verder mag u in sport niets voorspellen, want vooraleer uw woorden half zijn uitgesproken, zijn ze al door de feiten weerlegd.

Koen Meulenaere

Onze partners