Veronique Goossens
Veronique Goossens
Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be
Opinie

27/04/13 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Misschien moet Marc Coucke eens met John Crombez gaan eten

Maar los van het feit dat vitamines pure geldklopperij zijn, slaagt Marc Coucke er in duizenden banen te maken.

Ik tref Marc Coucke in een nogal ongebruikelijke pose aan. In de schminkstoel blaast hij de warme lucht van de haardroger op zijn broek, ter hoogte van zijn edele delen. Een ongelukje aan de wasbak.

Hij is net voorzien van bruin poeder, en kijkt levendig uit zijn beige zomerpak, dat hij voor de eerste keer uit de kast haalde dit jaar. Zijn manchetknopen zijn versierd met uilen.

"Heeft u graag dat ik een das draag?," informeert hij. Kortelings heeft hij besloten dat een stropdas niet meer in zijn garderobe past. Sindsdien zijn dassen bij Omega Pharma ook bij de andere mannen in onbruik geraakt.

"Dat was toch niet zo'n evidente keuze, want in de farmaceutische wereld...," sterft zijn zin weg.

We keuvelen ons een weg naar de studio, waar hij me succes wenst met het interview. "Omega Pharma moet je je zo voorstellen: eigenlijk zijn wij continu een groot gezelschapspel aan het spelen. Een soort monopolie voor farmaceuten, overgoten met studentikoze verwondering. Gisteren nog waren we dol van jolijt over een deal met Rusland. We mogen er nu eindelijk onze vermageringsproducten slijten. "

Zo ziet hij de tien procent organische groei van Omega Pharma weer wat dichterbij komen. Vandaag verkoopt hij 20 producten per seconde in Europa. Hij demonstreert het met een vijftal vingerknippen. Hopla, alweer 100 producten verkocht.

Het is bijzonder gemakkelijk om Marc Coucke clownesk voor te stellen. Je vindt hem op schlagerfestivals, in het volkse wielermilieu en zijn vestimentaire gewoontes ogen nogal uitbundig. Maar evengoed tref je de meest verfijnde kunst aan in zijn huizen. Jammer genoeg zijn zijn verhalen daarover écht off the record.

Het is bijzonder gemakkelijk om zijn pillenfabriek als pervers voor te stellen. Vandaag, op 27 april, vertrekken op de Davitamon Classic, een fietstocht rond het Nazareth van Omega Pharma, honderden wielrenners aan de start met een "speciale Davitamon-tablet". Kwestie van de rijprestaties te verhogen, jawel.

Maar los van het feit dat vitamines pure geldklopperij zijn, slaagt hij er intussen in duizenden banen te maken. Hij betaalt ook belastingen, en hij wil zelfs méér betalen, zo laat hij uitschijnen in Z-Talk Goossens. Misschien moet hij eens met John Crombez gaan eten.

Bij het buitengaan lopen we Jeroen Meus tegen het lijf.
Coucke is niet te spreken over de manier waarop Meus asperges bereidt. En ongevraagd krijg ik tot in detail te horen hoe hij de klus klaart. Het water loopt me in de mond. Véél beter dan CB12.

Marc Coucke is dit weekend te gast in Z-Talk Goossens.

Onze partners