Philippe Rogge

Mijn creativiteit gaat van mijn PC tot aan de wolken

Philippe Rogge Philippe Rogge is CEO van Microsoft België. Hij schrijft op geregelde tijdstippen opiniebijdragen voor Knack.be

Bekijk even een uurtje van jezelf op een doordeweekse dag en zie hoe je wisselt tussen een Facebook pagina en een PowerPoint, een mail en een nieuws-app op je smartphone. Ondertussen vraagt wellicht iemand je via chat om een map te delen waarop je een video hebt opgeslagen. Dat is de manier van werken van vandaag.

Herinnert u zich nog de email-loze vrijdagen van een aantal jaren geleden? Er kwam toen een prille beweging op gang die email dood verklaarde. Gelijktijdig werd email gecategoriseerd als iets voor ouderen, jongeren gebruikten SMS om met elkaar te communiceren.

De dag na Nieuwjaar 2013 kopten de kranten: SMS-wensen op retour, online is nu de trend. Dat alles bewijst dat we momenteel, zowel privé als professioneel, switchen tussen de verschillende communicatiekanalen die we ter beschikkingen hebben. En die mogelijkheden bevinden zich op onze digitale toestellen en online, ergens in “the cloud”.

We mailen ons vandaag nog altijd te pletter. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om mijn mail op regelmatige tijdstippen van de dag te controleren, en heb de auto-push functie uitgezet. Ik werk efficiënter en maak maximaal gebruik van de top-eigenschap van mail: hij is a-synchroon. Jij stuurt mij een mail en ik bepaal wanneer ik die beantwoord binnen een redelijk aanvaardbare tijd.

Het biepje op je telefoon wanneer je een SMS binnenkrijgt zet aan tot snellere reactie. De zender wacht op een antwoord. Bij sociale media gaat het nog sneller. Ofwel antwoord je onmiddellijk op een Facebookbericht of een tweet, of je laat hem aan je voorbijgaan.

Hier wordt meteen de relevantie van de sociale communicatie blootgelegd. Je richt je binnen een bepaald netwerk tot een groep personen en wacht de reacties af. Het gaat hier niet zozeer om directe en gerichte communicatie, maar eerder om informatie uitwisseling. Ik pik die info op die ik kan gebruiken, en ik bezorg mijn ‘community’ informatie die ik belangrijk vind. Die informatie kan divers zijn. Het kan om artikels gaan die ik gelezen heb, een videofilmpje of een creatief werkstuk. De communicatie is hier minder doelgericht: je weet wat je stuurt maar niet wie het leest. Tenzij je natuurlijk een ‘like’ of een retweet terugkrijgt.

Er bestaan nog meer platformen. Denk aan teams die samenwerken, of dat nu in de sportclub is, de school of op het werk. Dat kan direct gaan via oplossingen zoals Skype of chat, of meer asynchroon via een online platform waar documenten opgeslagen worden en constant geüpdatet voor een specifieke groep personen. Behoor jij daartoe, dan pik je wanneer het jou het beste uitkomt het meest recente document eruit. Je trekt ze dus uit de cloud naar je PC.

We switchen, en we doen dat continu. Het lijkt misschien of we op onze PC aan het werken zijn, maar we wisselen voortdurend tussen de programma’s die op de computer geïnstalleerd staan en app-jes die met het internet verbinding maken en oplossingen die volledig in the cloud draaien. Bekijk even een uurtje van jezelf op een doordeweekse dag en zie hoe je wisselt tussen een Facebook pagina en een PowerPoint, een mail en een nieuws-app op je smartphone. Ondertussen vraagt wellicht iemand je via chat om een map te delen waarop je een video hebt opgeslagen. Dat is de manier van werken van vandaag.

Gaandeweg is ook de scheidingslijn tussen werk en privé weggevallen. We schrijven even gemakkelijk een bedrag over via PC-banking tussen twee vergaderingen door, net zoals we op zaterdag toch even de laatste versie van onze presentatie op de project-teamsite zetten.

Al die zaken maken dat je jezelf, als homo digitalis, behoorlijk op de hoogte moet houden van het aanbod aan websites, programma’s, apps en downloads die je kunt gebruiken en nuttig kunnen zijn in je dagelijkse leven. Gelukkig evolueert het software-aanbod mee in die vermenging van geïnstalleerd versus online, van kopen versus streamen, van real-time versus asynchroon, van PC versus meerdere toestellen.

Wanneer u software gebruikt om productief te zijn is het dat waar u moet naar uitkijken: de integratie van de verschillende communicatiekanalen die u gebruikt, een breed productieplatform, online beschikbaar zodat u onderweg aan al uw documenten kunnen vanop pc, tablet of telefoon. Die dingen typeren moderne pakketten. En geloof me, dergelijke oplossingen bestaan. Investeer erin. Uw creativiteit zal zich beloond zien door uw realisaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content