Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

04/04/12 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Metaforen verzamelen

De geest is een metfoor voor de wereld van de dingen.

Sommige mensen verzamelen postzegels, andere stapelen hun huis vol met tupperware. Brad Pasanek verzamelt... metaforen (overdrachtelijk taalgebruik). Hij grasduint al jaren in de Engelse literatuur van de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw en stopt elke metafoor die hij tegenkomt in The Mind is a Metaphor of the world of objects, een titel die hij ontleende aan de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Pasanek gelooft dat hij aan de hand van wijzigingen in metaforen ook wijzigingen in de samenleving kan aanduiden. Zo zouden er in teksten die tijdens de Verlichting geschreven werden, erg veel metaforen gebruikt werden die draaien rond de 'rede'. Voorbeeld? "Sommige opvattingen kunnen niet uitgeroeid worden uit de geest", van Charles Brockden Brown. Of "We kunnen als deugdzame despoten heersen over ons hart en onze eigen passies naar de triomf leiden." (Samuel Taylor Coleridge).

Elke verzamelaar is een beetje gek, u zegt het. Maar wie op zoek is naar een gevleugeld woord, vindt hier zeker zijn/haar gading.

Onze partners