Zwaarlijvige vrouw vecht voor recht op dik zijn

03/05/10 om 12:29 - Bijgewerkt om 12:29

Een 228 kilo wegend model wil een einde maken aan de discriminatie van zwaarlijvige mensen.

Zwaarlijvige vrouw vecht voor recht op dik zijn

© Reuters

Een 228 kilo wegend model wil een einde maken aan de discriminatie van zwaarlijvige mensen.

Gabi Jones voelt zich ondanks haar extra kilo's goed in haar vel. Daarom duikt ze tweemaal per week de studio in om haar zwaarlijvigheid op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto's plaatst ze dan op haar website om de wereld te laten weten dat ze geen probleem heeft met haar gewicht. Onlangs liet ze zich zelfs nog bodypainten om te bewijzen dat "dikke mensen hetzelfde kunnen doen als dunnere mensen".

Met haar modelwerk wil Jones iedereen met een laag zelfbeeld helpen. "Ik doe dit voor mensen die op zoek zijn naar een voorbeeld die hen moed geeft. Ik doe dit voor de maatschappij zodat ze zich op een dag realiseert dat alle vormen en gewichten mooi zijn. Ik doe dit om te bewijzen dat we ons niet hoeven over te geven en onszelf moeten uithongeren om een perfect figuur te krijgen", omschrijft Jones haar motivatie.

Jones wil de kijk van de maatschappij op mensen van haar maat veranderen en iedereen laten weten dat het niet erg is om dik te zijn. Daarom spreekt ze vaak in scholen en op andere publieke plaatsen om misverstanden over zwaarlijvige mensen de wereld uit te helpen.

"Mensen staan altijd meteen klaar met hun vooroordelen als ze me zien. Het is niet omdat ik veel weeg dat ik ongezond ben. Ik zit niet voortdurend op de bank chocolade te eten. Dik zijn betekent niet automatisch lui zijn", aldus Jones.

Angst

Volgens Jones is de onderliggende oorzaak van het discrimineren van zwaargewichten angst. "Wat mensen niet begrijpen, maakt hen bang", argumenteert Jones. Ook haar eigen familie keek haar met angst in de ogen aan.

"Stop met te kijken naar de wereld voor aanvaarding. Besef dat je perfect bent zoals je bent. Het maakt echt niet uit hoe dik of dun je bent. Eens je van jezelf begint te houden en je je realiseert hoe mooi je bent, dan zullen de anderen het ook zien!", luidt de tip van Jones.

Lees meer over:

Onze partners