Zuid-Afrikaanse lesbo's vechten om meer dan alleen de bal

05/05/10 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Het lesbische voetbalteam 'Chosen Few' strijdt tegen de brutale vooroordelen en discriminatie van homoseksuele mensen in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrikaanse lesbo's vechten om meer dan alleen de bal

© Reuters

Het Zuid-Afrikaanse lesbische voetbalteam 'Chosen Few' strijdt sinds 2004 tegen de brutale vooroordelen en discriminatie van homoseksuele mensen in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrikaanse lesbische vrouwen zijn nog steeds vaak het mikpunt van zogenaamde "corrigerende" aanvallen, beledigingen, verkrachtingen en moorden. In het laatste decennium werden meer dan dertig lesbiennes vermoord in Zuid Afrika. De Britse ngo ActionAid noteerde vorig jaar ook een stijging van homofobische aanvallen en moorden door mannen die geloven dat ze op die manier de lesbische vrouwen "genezen".

Ook de voetballende vrouwen van het voetbalteam 'Chosen Few' worden regelmatig met discriminatie geconfronteerd. Zo worden ze verplicht te trainen op een drassig voetbalveld in plaats van op een degelijke grasmat.

Toevluchtsoord

Voor de speelsters is 'Chosen Few' een soort toevluchtsoord om te ontsnappen aan de vooroordelen en gevaren die hen in de grootsteden opwachten. En op sportief vlak doen ze het zeker niet slecht. Tijdens de Gay Games in Chicago in 2006 en op de International Gay and Lesbian Football Association Cup in Londen twee jaar later, behaalden de Zuid-Afrikaanse lesbische vrouwen tweemaal brons.

De fondsen voor de lesbische voetbalploeg komen bijna allemaal van overzee want steun van de Zuid-Afrikaanse regering krijgen ze niet. Volgens de speelsters keurt de politiek de homofobe aanvallen zelfs niet af.

Nochtans lijkt Zuid-Afrika een Afrikaans paradijs voor homoseksuelen want de homorechten worden er door de wet beschermd. Zuid-Afrika was ook het eerste land ter wereld dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid verbood en het eerste land op het zwarte continent dat homohuwelijken goedkeurde.

Maar volgens de dames van het voetbalteam is er nog een lange weg te gaan. "De wet zegt hoe mensen zich horen te gedragen maar dat betekent niet dat ze die regels ook effectief volgen", klinkt het bij de lesbische vrouwen.

Opgeven doen ze alvast niet: "Iedereen weet dat we lesbo's zijn en wij blijven vechten voor onze rechten!"

Lees meer over:

Onze partners